Adasoğan Taze İken Kesinlikle Kullanılmaz..!

adasoğanı yabani sarımsak botanik yabani bahar yenilebilirlik
Adasoğanı

Bilimsel İsmi: Urginea maritima

Aile: Zambakgiller (Liliaceae)

Zambakgiller ailesinde olup, anayurdu Balkanlar Bölgesi’nin Güney’i ve Güney Asya kısımdır.        

Ülkemizde genellikle Akdeniz ikliminin etkisi altında olan Batı Anadolu ve Güney Anadolu’da yetişen çok yıllık otsu bir bitkidir.




Yapraklan tıpkı Ada Çayı bitkisi gibi uzun ve sivri gibi görünen şerit şeklindedir. Ada soğan’ının çiçekleri beyaz ve yeşil damarlıdır. İki kilogram kadar olan soğanı ise yapraklarının altı kısmındadır.

Adasoğan tadı acı ve zehirlidir. 6-7gr. Adasoğanı insanı öldürebilir. Terkibinde, "Scilarene glikozidi" vardır.
Ada soğan taze iken kesinlikle kullanılmaz. Çünkü zehirlenme ve kusmalara yol açar.

Ada soğanı kurutulması ve toplanması; Ada soğanı Sonbahar mevsiminde toplanması gerekir. Soğanların orta kısmı olan etli bölümü incecik dilimler şeklinde doğranarak kuru ve nemsiz bir ortamda kurutulur. Daha sonra kurutulmuş olan soğanlar dövülerek toz haline getirilir. Kapalı cam kaplarda serin bir yerde saklanır. Ev ilaçlarında kullanılmamalıdır.


NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder