Bilimsel İsmi: Prunus dulcis - Badem...

badem fındık kavrulmuş tuzlu gıda kuruyemiş çiçek yaprak bitki tuzlu fındık atıştırmalık  snack sağlıklı beslenme  madde yenilebir yaağlar
Badem

Bilimsel İsmi: Prunus dulcis

Aile: gülgiller (Rosaceae

Gülgiller familyasından olan Badem, tarihi Babil’e kadar uzanmaktadır. Anavatanı Orta Asya ve Çin’dir. 

Avrupa ve Asya arasındaki İpek yolunda turistler tarafından yendiği bilinmektedir. Badem bu tur seyahatler sonucu Orta doğu, Yunanistan ve Türkiye’ye getirilmiştir. 



Uzun yıllar Akdeniz Kıyılarında bulunan ülkelerde Badem yetiştiriliciliği yapılmıştır.
Badem bir çeşit ağacın yemişidir. Meyvesi ancak "Çağla" halindeyken yenir. Olgunlaştıktan sonra, sert kabukla kaplı olan içi yenir. Hekimlikte kullanılan kısmı da burasıdır. 

Bademin başlıca 2 çeşidi vardır:
a) Acı Badem (Var amara)
içinde; "Amygdalin" denilen zehirli bir glikozit vardır. Sabun, krem, esans vs. imâlinde kullanılır. Ev ilâçlarında kullanılmaz.

b) Tatlı Badem (Var dulcis)
Yağlıdır. Ezilerek "Bademyağı" çıkarılır. Çocuk kabızlıklarını gidermekte kullanılır.

Badem Faydaları: 

- Badem vücut ve zihni yorgunluğu giderir.
Hamilelerin zayıf düşmemesini sağlar.
Sütle içilirse, mideyi kuvvetlendirir.
Kabızlığı giderir.
Nekahat devresini kısaltır.
Böbrek ağrılarım hafifletir.
Bronşit, Boğaz ağrısını Anjin, Boğaz yanması ve Akciğer hastalıklarında faydalıdır.

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder