Meyvesinin Kabuğu Buruşuk...

greyfurt meyve ağaç tropikal nareciye Ağaç Kavunu Citrus medica
Ağaç Kavunu

Bilimsel İsmi: Citrus medica

Aile: Turunçgiller (Rutaceae)

Turunçgiller ailesinde olup anayurdu Hindistan ve Güney Avrupa’dır. Yurdumuzda Doğu Karadeniz Bölgesi, Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesinde yetişir. 

Ağaç kavunu en ağır turunçgil türüdür.  Turunçgiller içerisinde soğuk hava şartlarına dayanıklık gösteren, yavaş büyüyen ve yaprakları ise mavimsi pembe olan bir ağaçtır.


Ağaç Kavunu üç yaşına geldiği zaman meyve vermeye başlar. Meyvesi; buruşuk kabuklu iri limona benzer. Meyvesinin ağırlığı genellikle 1-2 kilogram olsa da, 4-5 kilograma kadar çıktığı görülmüştür.
Ağaç Kavunu meyvesi kokulu, kabuğu sert, kalındır. Dış kabuğun üzerinde çıkıntılar bulunur. Olgunlaşan meyveler ağaç üzerinde kalmaz, dökülürler.

Ağaç Kavununun yaprakları, çiçekleri ve meyvesi kullanılır. Hepsi farklı dönemlerde toplanır. Öeneğin; Ağacın çiçekleri açmadan önce yaprakları toplanılır ve kurutulur. Meyvesi ise olgunlaşınca toplanır. Ağaç Kavunu Taze ve kurutularak tüketilir.

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder