Farklı Salatalık Acur - Cucumis flexuosus

acur turşusu acur nedir salatalık hıyar sağlık besin
Acur (Cucumis flexuosus)

Familyası: Kabakgiller (Cucurbitaceae)

Çok eski kültür bitkilerinin biri ve Hindistan'ın kuzey alt Himalaya ovalarda menşeli olduğuna inanılan bir bitkidir. Su kabakları, kabak, kavun Cucurbita ailenin diğer üyelerine benzer bir sarmaşık (asma) 'dır.

Acur bir yıllık otsu bitkidir. Çiçekleri sarı ve hıyara benzeyen, hıyardan daha sert ve etli bir meyvesi vardır. Meyvesinin kabuğu beyazdan koyu yeşile doğru değişen renklerde olup, üzeri çizgili ve hafif tüylüdür.
Batı ve güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilir. Turşu ve yemeği yapılan acur meyve olarak da yenir.

Acur Bileşenleri:
Glikoz
Fruktoz
Lif
Potasyum
Düşük oranda Sodyum
K ,A ve Cvitaminleri
Tohumunda % 45 civarı katı yağ

Acur’un Faydaları:

Sindirim kolaylaştırıcı: Çiğ olarak yenen Acur sindirimi kolaylaştırır.

Sarılık: 1 adet acur yıkandıktan sonra kabuğu ile birlikte rendelenir. İçerisine bir çorba kaşığı bal ilave edip, karıştırın. Düzenli bir şekilde yenirse sarılığa iyi geldiği söylenmektedir. Yine de kullanmadan önce doktora danışmak gerekir.

Hararet teskin edici: İçerisinde su miktarı fazla olduğundan acur yenirse harareti söndürür.

İdrar söktürücü: Acur çekirdeği iyice dövülür. Sonra kaynatılıp, tatlandırdıktan sonra içilir.

Vitamin eksikliği: Acur ile birlikte taze hurma yenirse hem vitamin hem de kilo almak isteyen için yararlıdır.

Baygınlık Durumu: Acur koklamak baygınlığa iyi gelir.

Acurun Zararı:
Mide öz suyu için zararlıdır.

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder