Aile: Gülgiller (Rosaceae)
Gülgiller familyasından olan bitki ve bunun çiçeğidir. Anavatanı ülkemizi olmak üzere Ortadoğu bölgesi olan bu gül türleri 2 m’ye kadar boylanabilir. Çalı formunda gelişen yıllık bir bitkidir. Yüzün üzerinde çeşitleri vardır. Kokusu, rengi, şekli iriliği ve ufaklığı bakımından birbirinden ayrılır.
En çok görülen çeşitleri; Sarı gül (Rosa luteal), Van gülü (Rosa centifolia), yediveren gülü (Rosa semperflorens), yaban gülü (Rosa canina) ve Şam gülü (Rosa damascena)dür.
Ülkemizde özellikle Isparta çevresinde gülyağı denilen ürününün elde edilmesi için yaygın biçimde yetiştirilmektedir. Kenarları dişli ve donuk grimsi yeşil renkli, yumurtamsı ya da elips biçimli 5-7 yaprakçıktan oluşan bileşik yaprakları vardır. Bitki yaz ayları boyunca hoş kokulu pembeden beyaza kadar değişen renklerde katmerli çiçeklerini açar. Gül meyvesine kuşburnu denir. Genellikle parfüm ve krem sanayinde kullanılır. Hekimlikte ise çiçeklerin renkli yaprakları kullanılır.
Gül Bileşenleri:
-Geraniol
-Rodino
-Eugenol citronel
-Feniletilalkol
-Tanen
-Pektin
-Gallik asid
-Anthocyanin
-Quercitrin
-Nikotinamid
Hoş kokulu gülün ülkemizde geleneksel olarak yararlanılan şifalı etkileri şunlardır:
-Antiseptik olarak kullanılır.
-Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir.
-Ağız yaralarını giderir.
-Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar, peklikte müshil (yumuşatıcı), ishal (diyare) durumunda ishali kesici etkiler yapar.
-Göz nezlesinde ve göz kızarıklığına göz banyosu iyi gelir.
-Cilt için yararlıdır. Hem krem olarak hem de tonik olarak kullanılır.
-Bedeni güçlendirici bir toniktir.
Gül’ün Toplanması:
Hoş kokulu gonca halindeki güller sabah çiyi geçtikten sonra toplanır. Taçyaprakları ayrılıp bunlar gölge ve havadar yerde özenle kurutulup ışık almayan özel kutularda saklanır.
Gül’ün Kullanımı:
-Gülsuyu
-Gül Konservesi
-Gül Reçeli
-Gül Lokumu
-Gül Şurubu
-Gül Kremi
-Gül Parfümü/ Kolonya
-Gül Yağı
-Gül Şarabı
-Gül Likörü
-Gül Sabun/Şampuan
Gül Çayı ve Hazırlanması:
Kuru taçyapraklarından iki-üç tatlı kaşığı dolusu alınıp üzerine bir bardak kaynar su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilir ve bir çay (infüzyon) hazırlanır.
Bu infüzyondan(çay) günde üç kez birer çay fincanı içilir.
Yan etkisi: Bilinen bir yan etkisi yoktur.
Alerjisi olan kişiler kullanmamalıdır.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder