Yol kenarlarında, yarıklarda, kuru topraklarda yetişir. Papatyagiller familyasından olan acımarul bir yıllık otsu bitkidir. Mavi çiçekleri olmasına rağmen çok nadiren beyaz ve pembe renkte çiçekler de açar. Acımarul’un birçok çeşidi vardır. Yaprakları sebze olarak kullanılsa bile kökleri kurutularak kavrulur, kahve gibi içilir. Hayvancılık için yem olarak da kullanılmaktadır. Acımarul geviş getiren hayvanlar için yüksek oranda sindirilebilir ve düşük lif konsantrasyonuna sahiptir. Fransa, İtalya ve Hindistan kökenli olan acımarul ülkemizde de yetişmektedir.
Uzun yıllar geleneksel tıpta şu şekillerde kullanılmıştır. Kökünde ve gövdesinde bulunan süt kanı temizler, mide rahatsızlığına ve hazımsızlığa iyi gelir. Kurutulmuş acımarul yaprakları ve kökünden elde edilen menku safrakesesinin faaliyetini hızlandırır, hazmı kolaylaştırır. Taze yaprakları salata olarak yenilirse kanı temizler.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder