Geleneksel Kullanım ve Enerji Kaynağı Susam

susam yağı, cilt bakımı, ağrılar, yanıklar, eklem ağrıları, yılan sokması, baş ağrısı, kulak ağrısı,susam yağı faydaları susam yağı zararları
Susam (Sesamum indicum)
Aile: Pedaliaceae
Anavatanı: Afrika

Susam olarak bilinen, bitkinin tohumları yaklaşık uzunluğu 3 mm, siyah, sarı, kahverengi ya da krem renkli oval şekilli ve kapsül biçiminde uzun meyve içinde büyürler.
Türkiye’nin sıcak bölgelerinde tarımı yapılmaktadır. Kapsül şeklinde olan meyvelerin içinde çokça tohum bulunmaktadır. Bunlar genellikle baharat olarak kullanılır. Simit ve çörek üzerine yoğunca koyulup, tahinin de ana maddesidir.


Susam tohumunun özellikleri:
Susam tohumları yağ bakımından zengindir. Aslında, susam yağ olarak özetlenir. Bu bitkisel yağ yaygın olarak doğu yemeklerinde kullanılır. Susam tohumları birçok yemeklere lezzet vermek için baharat olarak kullanılır. Susam ceviz tadında ve hafif acı bir tadı vardır. Susam unu, tahıl unu ile karıştırılarak ekmek yapılır. Susam yaygın olarak Asya, Arap ve Orta Doğu mutfağında kullanılır.
Susam Gıda Özellikleri susam tohumu yağ açısından zengindir

Susam bitkisinin Bileşenleri:
-Asitler: alfa-linolenik, arakidik, stearik, gadoleik, linoleik, oleik, miristik, palmitik (tohum)
-kafeik, p-kumarik (meyve)
-klorojenik, ferulik (yapraklar)
-Lignanlar: sesamin, sesamolin (tohum)
-Fitosteroller: sesamol (tohum)
-Karbonhidratlar: nişasta, sakroz, galaktoz, glükoz, planteose rafinoz (tohum)
-Lesitin (tohum)
-Guaiacol (tohum)
-Fosfolipidler (tohum)
-Amino asitler: aspartik asit, glutamik asit, alanin, arginin, sistin, fenilalanin, glisin, histidin, hidroksiprolin, izoleusin, leusin, lisin, metiyonin, prolin, serin, tirosin, treonin, triptofan, valin, (tohum)
-Vitaminler: B vitaminleri: Vitamin B1 (Tiamin). B2 Vitamini (Riboflavin). Vitamin B3 (Niasin). B6 Vitamini (piridoksin). Vitamin B7 (Biotin). Vitamin B9 (Folasin) (Tohum), E vitamini (tokoferol)
-Mineraller: Bor, kalsiyum, çinko, kobalt, bakır, krom, demir, magnezyum, manganez, nikel, potasyum, sodyum, iyot (tohum), fosfor (tohumlar, yapraklar)

Susam geleneksel tıbbi kullanımları:
-Batı kültüründe, susam, özellikle susam yağı, cilt bakımı, ağrılar, yanıklar, eklem ağrıları, yılan sokması, baş ağrısı, kulak ağrısı, vb kullanılmaktadır.
-Hindu kültüründe ise susam tohumu Ölümsüzlük sembolüdür ve onun yağı yaygın olarak dua ve ritüellerde kullanılır.
-Geleneksel Çin Tıbbında, birçok ilaçlar bu bitki ile yapılmaktadır.

Gıda olarak Susam tohumları:
Susam tohumları ve yaprakları: Gıda olarak kullanılır, susam ağırlıklı olarak tohumlar için yetiştirilir. Bu şekilde, doğrudan salatada veya arom tat sağlamak için yemekler ilave edildi.
Susam Yağı: Susam yağı, susam bitkinin tohumlarından elde edilir. Bu yağ kozmetik, tıbbi ve endüstriyel de kullanılır. Ayrıca yemeklerde ve oldukça besleyici bir bitki olduğu için bu yağı kullanabilir.
Sanayide Susam: 
İlaç endüstrisinde Susam: Susam ilaç ürünlerinin üretimi için kullanılır.
Kozmetik sektöründe Susam: kozmetik sanayi doğal sabunlar, güneş kremlerinde veya cilt kremleri vb. ürün yapmak için susam yağı kullanır.
Insektisitlerin susam endüstrisi: Susam yağı insektisit üretiminde böcek endüstrisi tarafından kullanılır. Bu yağın kullanımı piretrin gücünü artırır ve böceklere karşı mücadele için daha etkili hale getirir.
Susam yağı ve yağ lambaları: Bazı yerlerde, insanlar hala bu yağı mum ışığı ve aydınlatma kullanır.


NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder