Bağırsak Paraziti ve Gaz Giderici "Kimyon"

kolon kanseri sinirlilik sindirim diyabet diyet
Kimyon + Baharat

Kimyon (Cuminum cyminum)

Ailesi: Maydanozgiller

Kimyon tohumu, aromatik bir baharattır.
Anayurdu Akdeniz Havzası olan ve ülkemizde İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilen kimyon bir yıllık otsu bitkidir. 30-60 cm’ye kadar boylanabilir. Bir sap üzerinde genellikle üç ve kimi zaman iki parçalı ipsi yapılı, hafif kokulu, mavi- yeşil renkli yaprakları vardır. Bitki yaz aylarında şemsiyeler oluşturarak pembe veya beyaz renkli küçük çiçeklerini açar. Bu çiçeklerinden sonbahara doğru iğ biçiminde ikiye bölünebilen sarımsı esmer renkli ve hoş kokulu küçük tohumlarını olgunlaştırır.
Sağlık için kimyon ve özellikleri:
Kimyon faydaları:

Ağız sağlığı: Kimyon dişteki bakteri plağını ile mücadele eden antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Diş çürümesine ve diş eti iltihabını önlemek için bazı ülkelerde kullanılmaktadır. Bazı Arap ülkelerinde ise tohumlar ağız hijyeni sağlaması için yemeklerden sonra çiğnenir.

İştah açıcı: Bu tanelerin Aromatik yağlar, mide salgıları ve iştah uyarırlar.

Sindirim: Kimyon kokusu sindirim sistemi tonik etkisi gösterir. Mide salgıları uyarır, mide ülseri ve gastriti sorumlu bakteri H. pylori, savaşır.

Gaz veya yellenme: Kimyon gaz giderici olarak anason, dereotu veya rezene gibi aileden olduğundan dolayı aynı özellikleri paylaşıyor.
Gaz ve şişkinlik için maydanozgiller ailesinin bitkiler den olan ve ana gaz giderici bitkiler(sindirim sisteminden gazlarının giderilmesine yardımcı bitkiler) arasında, en popüler olan rezene, kimyon, kişniş ve anasondur.

Kolon kanseri: kimyon aynı zamanda kolon kanserinin önlenmesinde etkilidir.

Bağırsak parazitleri: Kimyon tarafından verilen koku zengin aromatik yağlar ve bu yağlar antibakteriyel ve vermifuge özelliklere sahiptir. Bilimsel araştırmalar sonucu kimyon bağırsak hookworms neden parazite karşı etkili olduğunu göstermiştir.

Diyabet: kimyon antidiyabetik özelliklere sahiptir ve diyabet tedavisi için çok ilginç bir bitkidir. Kimyon takviyesinin (kan şekeri ve trigliserid azaltarak, glikozile hemoglobin) analitik değerlerini geliştirir.

Anemi: kimyon anemi belirtileri birlikte iştahsızlık tedavi etmek için, aromatik aperient özelliklerinin içeriklerine göre de anemi olan insanlar için bir ek olarak kullanılabilir ve demir açısından zengin bir tohumdur.

Sinir sistemi: Uçucu yağ kimyon bir yatıştırıcı, analjezik etki ve hafif uyutucu etkilere sahiptir.

Bronşit: kimyon tedavi öksürük balgam söktürücü özelliklerinden dolayı bronşit için çare olarak kullanılmaktadır. Ayrıca analjezik soğuk algınlığı ve grip için çareler olarak kullanılır.


Aromaterapi: Kimyon, olgun tohumlar buharla damıtılması yolu ile elde edilen uçucu yağ, aromaterapi olarak kullanılır. Bu yağ, sinir bozukluklarının (migren, stres, ...)mide-bağırsak bozuklukları tedavi etmek için uygundur.

Kimyon yan etkileri:

Baharat olarak gıda kimyon (Cuminum cyminum) alımı, hiçbir yan etkisi yoktur. sağlıklı yetişkinlerde kullanım için güvenli olarak kabul edilir.
Çok nadir olmakla birlikte, kimyon alımının olası yan etkileri uçucu yağ neden olabilir. Bunlar:


-Ağır adet döngü, kimyon adet kanaması artabilir.


-Kan sekerini düşürtür. kimyon antidiyabetik bir etkiye sahiptir.kimyon fazla tüketilirse kan şekerinin düşmesine sebebiyet verdiğinden dolayı kan şekeri problemi olan kişiler mutlaka doktora danışarak kullanmalıdır.

-Büyük dozlarda kullanılan kimyon uçucu yağ düşük yaptırıcı olabilir. Bundan dolayı

-Hamilelik(gebelik) döneminde olan anne adayları kimyon tüketiminde dikkatli olmalılar hatta doktor gözetimde kullanmalıdırlar.

-Kimyon zengin uçucu yağ özelliğinden dolayı aşırı tüketimi Karaciğer ve Böbreklere zarar verebilir

Kimyon Çayı:
2 gram Kimyon tohumu (Yarım çay kaşığı) bir fincan suya bütün olarak veya dövülmüş olarak demlenir.Hazırlanan çay Aperatif olarak yemekten önce ya da sindirim özelliği için yemeklerden sonra bir bardak alınır, Ayrıca gaz giderici olarak alabilir.


NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder