Kasıkotu (Agrimonia) eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Yaprakları küçük ve kümeler halinde yetişir. Tıpta toprağın üstünde kalan kısımları kullanılır. Çin tıbbı, genellikle adet sancılarında ve orta yaş döneminde görülen uykusuzluk gibi rahatsızlıkta tedavi amaçlı olarak, 19. Yüzyılında ise cilt bozuklukları, Avrupa ve Kuzey Amerika'da ise öksürük, boğaz ağrısı ve ishal gibi rahatsızlıklarda kullanılmıştır.
Türkiye’de yabani olarak 7 türü yetişmektedir, toprak yüzeyinde yatık çok yıllık bitki türüdür. Çiçekler küçük olup, beyaz, pembemsi renklerde 8-10'u bir arada yaprakların koltuğunda yoğun kümeler teşkil ederler. Bu yıllık bitki ormanlık alanlar da büyüyen, Bahçede ise güneşli ve düzenli sulama yapıldığı zaman yetiştirilir.
Polifenol antioksidan ve tiamin suda çözünebilir, B vitamini kasıkotu catechinin dahil yararlı aktif bileşikler içerir. Aynı zamanda, sarı pigmentasyon kaynağı olan bir quercitrine antioksidan ve antienflamatuar içerir. Kasıkotu polifenol kompleksi tamamen içerir. Tıbbi özellikleri yanı sıra, bitkisel boya olarak kullanılır.
Kasıkotu' nun Faydaları:
Safra söktürücüdür.
Böbrek taşı, kum ve zararsız urlara karşı kullanılır.
Mesane kaslarını gevşetir, bu nedenle mesane kramplarını çözücü etkisi vardır.
Yaraları temizler, iyileştirmeyi sağlar.
Sindirimi kolaylaştırıp mideyi rahatlatır.
Göz şişkinliklerine iyi gelir.
Kasıkotunun Kullanımı:
Boğaz ağrısı ve öksürük için yoğunluk biraz fazla tutularak gargara şeklinde kullanılır.
Cilt iltihabı da günde birkaç kez güçlü çaya batırılmış kompres ile yara üzerine konur. Esansiyel yağı cilt problemleri için kullanılabilir.
Yara için toprak üzerinde bulunan bölümünden iyice ezilerek lapa durumuna getirin. Yaranın üzerine bırakır. Dış yaralarda kullanılır.
Bitkiden yararlanmak için en yaygın şekli çay olarak kullanılır.
Çay Tarifi:
1 lt. Sıcak suya 2 çay kaşığı kurutulmuş yaprak veya çiçek sapları ekleyip, istediğiniz yoğunluğuna bağlı olarak 5-10 dakika demlendirilir.
Not:Kasık otu asla kaynatılmamalıdır.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder