Alzheimer ve Sağlık için Adaçayı

adaçayı faydaları adaçayının faydaları adaçayı yağı adaçayı zararları
İyi Bir Hafıza ve Sağlık için Adaçayı

Ortak adı: Adaçayı

Bilimsel İsim: Salvia officinalis L.

Aile: Nane Ailesinin - labiatae

Ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından salvia cinsini oluşturan kokulu bitkilere verilen ad.
Anayurdu Akdeniz Havzası ile Kuzey Afrika bölgeleri olan adaçayı ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinin kıyı kesimlerinde doğal olarak yetişen ıtırlı bir bitkidir. 80 cm’ye kadar boy atabilir. Saplarında karşılıklı dizili yumurtamsı biçimli gri-yeşil renkli hoş kokulu yaprakları; yaz ortalarında halka şeklinde salkımlar halinde açan dudak biçimli ve leylak rengi, hoş kokulu çiçekleri vardır.
Adaçayı yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılmıştır. Birçok tıbbi özellikleri vardır. Adaçayı uyarıcı, bir diüretik(idrar söktürücü) ve bir balgam söktürücü olmakla beraber, anti-inflamatuar, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir.

Adaçayı Türleri:

En yaygın çeşitleri şunlardır:

Tıbbi veya mutfak amaçlı yetiştirilen adaçayı sayısız çeşitleri vardır.

Adaçayı: Kuvvetli aromatik yaprakları ile karakterize ve çoğunlukla boğaz için gargara, parfümeri de kullanılır.

Üç loblu Adaçayı: Bu loblu yaprakları ile büyük bir yıllık çalıdır. Akdeniz ülkelerinde yetişir. Genellikle çay yapmak için kullanılır.

Ananas Adaçayı: Bu çeşit taze yaprakları içeceklerde ve tatlılara lezzet katmak için kullanılır.

Azure Adaçayı: Bu çeşitlilik Meksika'ya özgüdür. Bu mavi çiçekler ile büyük bir bitkidir ve bitkisel her derde deva olarak kullanılır.

adaçayı nasıl demlenir adaçayı adet adaçayı nasıl yapılır  ada çayı
Adaçayı Otu Faydaları:

Anti-inflamatuar özellikleri: Avusturya Viyana Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, adaçayı inanılmaz anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

Adaçayı genellikle durulama olarak  ya da iltihapları yatıştırıcı gargara olarak kullanılır.

Adaçayı özleri, tentür ve uçucu yağı tıbbi mağazalarda kolayca bulunabilir. Bunlar ağız ve boğaz iltihabını tedavi etmek için ilaçlar anlamında kullanılmaktadır. Bu bitki ağız ve boğaz iltihaplı mukozaları tedavisi için Alman Komisyonu tarafından harici kullanım için tavsiye edilmiştir.
Aşırı terleme tedavisi: Son zamanlarda yapılan araştırmalarda Adaçayının kuru yaprağı ekstresi veya adaçayı yaprağı ile yapılan bir infüzyon alarak % 50 oranında terlemeyi azaltığı görülmüştür. Bu terlemeyi önlediği ve vücut kokusunu ortadan kaldırmağa yardımcı olan bir deodorant olarak kullanılmıştır.

Hazımsızlık ve Dispepsi tedavisi: Adaçayı hafif gastrointestinal sorunlar ve dispepsi tedavisi için dahili olarak kullanılabilir. Mide ve sindirim sisteminin zayıflığı maluliyeti tedavi edebilir. Adaçayı, çayı (infüzyon) bu bağlamda özellikle etkilidir. Gaz giderici etkisi üst sindirim salgıları, safra akışı, bağırsak hareketliliği ve pankreas fonksiyon uyararak hazımsızlık belirtilerini ortadan kaldırabilir.

Boğaz ve bademcik tedavisi: Adaçayı infüzyon iltihaplı boğaz ve bademcik tedavisi de etkili olduğu tespit edilmiştir.

-Yaklaşık su 100 ml bir tutam kuru adaçayı yapraklarından kaynatılıp, 15 dakika boyunca demlenmeye bırakılır. Daha sonra Karışımı süzün. Günde bir veya iki kez gargara yapın.

Diyabet önler: Çeşitli çalışmalar adaçayı yaprağı ekstresi karaciğerden glukoz saklanan salınımını bloke ederek anti-hiperglisemik özellikleri düşük kan şekeri düzeyleri sahip olduğunu kanıtlamıştır. Basit bir deyişle, diyabetlilerde kolesterol ve trigliserid düzeylerini düşürmede etkilidir.

Nörolojik Faydaları: Adaçayı düzenli alımı Alzheimer hastası insanlar arasında hafızayı ve bilinci artırdığı görülmüştür. Adaçayı esansiyel yağ beyinde asetilkolinesteraz (Ach) seviyelerini geliştirdiğini göstermiştir. Bu Ach Enzim konsantrasyonu artırır ve Alzheimer ile ilişkili hafıza kaybı tedavisinde yardımcı olur.

Menopoz: Menopoz sırasında sıcak basması rahatlatmak isteyen kadınlar için faydalı olduğu tespit edilmiştir. Ancak, bu iddiayı kanıtlamak için klinik veri eksikliği vardır.

Adaçayı ve Anti-aging: Adaçayı antioksidan kırışıklık, ince çizgiler ve yaşlılık lekeleri gibi yaşlanma belirtileri ve antioksidanlar cilt hücrelerine zarar veren serbest radikallere karşı koruma sağlar. Yaşlanmayı geciktirir. Adaçayı kalsiyum ve A vitamini bakımından zengindir.

Yağlı Ciltler için Tonik: Yağlı cilt sebum üretimini düzenler. Adaçayı yağlı ciltler için mükemmel bir toniktir.

-Bir kaşık Adaçayı ve 250 ml su içerisinde 30 dakika kaynatarak ev yapımı tonik hazırlayabilirsiniz. Soğuduktan sonra yüzünüze sürebilirsiniz.

Cilt Sorunları Tedavisi: Adaçayı antibakteriyel özellikleri cilt enfeksiyonlarının oluşumunu engeller. Ayrıca, antiseptik ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Akne tedavisi yanı sıra egzama ve sedef belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur.

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder