Akyıldız - Tükürük Otu Süs Bitkisi

süs bitkisi soğanlı bitki
Akyıldız - Tükürükotu (Ornithogalum Umbellatum)

Familya: Hyacinthaceae

Cins: Ornithogalum L.

Kategori: Zehirli Bitkiler

Anavatanı Güney Avrupa olan çok yıllık otsu bitkidir. Ülkemizin her yerinde çayırlarda, yol kenarlarında ve tarlalarda doğal olarak yetişen Akyıldız yumrulu otsu bir bitkidir. 20-30 cm’ye kadar boylanabilir. İnce uzun yapılı yeşil renkli, ortasında beyaz çizgileri bulunan yaprakları vardır. Gövdesi üzerinde çiçek sayıları 3-12 arasında değişen Mart-Mayıs aylarında çiçek açar. İlkbahar ortalarından yaz mevsimi başlarına kadar şemsiye biçimli altı taç yapraklı çiçeklerini parlak güneşli günlerde açar. Bu çiçeklerini hava bulutlanınca ya da güneş batınca kapatır.

Akyıldız – Tükürükotu’nun Faydaları:
Sivilce ve çıban: Sivilce ve çıban iyileştirmekte oldukça faydalıdır. Akyıldız soğanı taze ya da pişmiş olarak sivilce ve çıbanların üzerine konulur.

İdrar söktürücü: Düşük miktarlarda içerisindeki müsilajın etkilisiyle idrar söktürücü ve kusturucudur.

Kalp kuvvetlendirici: Düşük miktarlarda kullanıldığında kalbi kuvvetlendirici etki gösterir.

Akyıldız -Tükürükotu'nu kullanım Şekli: Yaprakları sebze olarak, toprak altındaki soğanları da tıbbi amaçla kullanılır. Zehirli bir bitki olduğu için dahili kullanımı tehlikeli olabilir.
Kullanmadan önce mutlak doktora danışmak gerekir.

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder