Patlıcangiller (Solanaceae) rozet şeklinde yaprakları, sarı ya da mor renkli çiçekler açan Kötü kokulu zehirli bir bitkidir. Ancak, bitkinin en önemli özelliği insan şeklindeki kalın köküdür. Bitkinin bazı özellikleri en az altı bin yıldır bilinmektedir. Köklerinin yapısı insana benzediği için adamotu adını almıştır. Çok yıllık otsu bir bitkidir. Akdeniz bölgesinde yetişir.
Adamotu üzerinde yapılan kimyasal araştırmalar sonucunda atropin, apoatropin, hiyosiyamin, skopolamin, belladonin, kuskohidrin, mandragorin, norhiyosiyamin ve skopin gibi alkaloitler taşıdığı anlaşılmıştır.
Adamotu'nun vücutta uyuşma yapan bir etkisi var. Bu etkilenmenin sebebi sersemlik hali geçici delirmeye yol açabilir. Yüksek dozda alınır ise ölüme sebep olur. Alkolle alındığında zevkli ve sakinleştirici bir uyku hali olur. Adamotunun uyuşturucu özelliği vardır.
Adamotu'nun Faydaları:
-Cinsel isteği artırır.
-Adamotu halsizliği giderir.
-Baş ağrısına kök kazıyarak macun durumuna getirilip, başa sürülürse baş ağrısını geçirir.
-Diş ağrısına adamotu kaynatılıp, balla tatlandırılır. Bununla gargara yapılarak diş ağrısını geçirir.
-Egzamaya köklerden yapılan merhem egzama için iyidir.
-Vücuda kuvvet verici: Adamotu ezilip balla tatlandırılarak macun yapılır, en çok bir çay kaşığı yenir.
-İdrar Yanması: Adamotu kaynatılıp, balla tatlandırılır. Günde 1 kahve fincanı içilir.
Adamotunun Zararları:
Zehirli bir bitkidir, haricen kullanmak gerekir. Zehirlenme belirtileri deri üzerinde kızarma, huzursuzluk, ağızda kuruluk, sürekli uyuma isteği ve halüsinasyon görmektir.
Dâhilen çok az miktarda, nohut kadarı geçirmemek gerekir.
Kullanım doktor gözetiminde olmalıdır.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder