Ortak adı: Beyaz Alıç
Bilimsel adı : Crataegus oxyacantha L.Bilimsel adı Yunanca kelimelerin kratos ahşap, keskin ve diken anlamına gelir.
Yetiştiği Yer: Avrupa, Kuzey Afrika, Kuzey Amerika ve Batı Asya Bitkisidir. Himalayalar'da birçok türü vardır. Avrupa'nın soğuk Kuzey bölgelerinde orta ve güney Fransa ile İngiltere’ye kadar uzanır.Orman kenarında yabani olarak yetişir. Bahçelerde sınırların belirlenmesi, bölünmesi veya çiftlik içinde hayvanları tutmak için aşılmaz çitler olarak yetiştirilebilir.
Özellikleri: Gülgiller ailesindendir. Bol yapraklı ağaç ve çalı gibidir. Çizgili gövde, gri yaprağı vardır. Mayıs-Nisan arası çiçek açarlar, çiçekler beyaz ve pembedir. Meyveleri ise sarı, kırmızı ya da koyu kırmızı 6 ve 10 mm çapındadır. Kurutulan çiçek ve meyvelerinden çayı yapılır.
Bileşenleri:
Asit : (Meyvede) Acantolic, askorbik, magnezyum, kırmızı ve ürik crataegolic linolenik, linoleik, linolenik, okzalik , palmitik , amonyak.
Mineraller: (Meyvede) Alüminyum, kalsiyum, krom, kobalt, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, selenyum, silisyum, sodyum ve çinko.
Vitexin : (Meyvede)
Vitaminler: (Meyvede) C Vitamini, Kolin, Niasin (Vitamin B3), Riboflavin (B2Vitamini)Tiamin(VitaminB1)
Glucides: (Meyvede) glikoz, sukroz ve sorbitol
Protein : (Meyvede)
Amygdalin: (Yaprakda)
Pürin: (Yaprakda) Adenin ve adenozin
Flavonoidler: (Yaprakda)Beta-karoten, kateşin, epikateşin, rutin, sarı ve vitexin
Beta hs-CRP :(Çiçek)
Lif: (Bırakır)Pektin
Alıç Tıbbi Özellikleri:
Kalp sağlığı için Alıcın Faydaları:
Alıç uzun bir süredir kalp ve damar sağlığında önem kazanmıştır. Bu bitki kalp rahatsızlıklarını önlemede yardımcı olur. Alıç, kan dolaşımını artırır koroner damarlar, vazodilatö(damar genişle- esneme) özellikleride vardır. Ayrıca Alıç, kalp ana arter dilate, kardiyotonik özellikler, kanı pompalamaya destek olur. Bu özelliklerinden dolayı kalp problemleri veya kalp ritim zayıflığı, kan dolaşım problemi olanda alıç içindeki bileşimlerin faydalı vardır.
Miyokard enfarktüsü (kalp krizi): Kas özellikle kalp krizi veya miyokard infarktüsü önlenmesi için kullanılabilir. Ayrıca bu bitkinin kullanımı kalp krizi geçirmiş kişilerin koşullarının iyileştirilmesi için ideal olduğu kanıtlanmıştır.
Taşikardi ve aritmi: kalp ritmi, kardiyak aritmi veya taşikardi tedavisini düzenleyen bitki olarak kullanılır. ( 1 çorba kaşığı Kurumuş yaprak ve Çiçek karışımı yapılan çay günde iki kez içilir.)
Kalp yetmezliği: Kardiyotonik özellikleri, Alıç kan pompalamak için kalbin gücünü daha kolay artırabilir. Çünkü bu özellik hafif kalp yetmezliği olan hastaların durumunu iyileştirmek için kullanılır. (1 çorba kaşığı karışık kurutulmuş yaprakları ve çiçekleri günde iki kez alınır.)
Damar sertliği: Alıç, damar sertliği olan hastalarda, kan dolaşımını iyileştirmede etkilidir. (1 çorba kaşığı karışık kurutulmuş yaprakları ve çiçekleri günde iki kez alınabilir.)
Hipertansiyon: Düşük kan basıncı, vücuttaki kan damarlarının boyutunu artırarak yardımcı olur. Bu özellik, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve flavonoidler gibi mineraller kalsiyum, demir ve C vitamini içerir.
Hipotansiyon: Tonik özellikleri nedeniyle, Alıç hipotansiyon durumlarında kan basıncını yükseltir.
Sinir sistemi, stres karşı sakinleştirici özelliği:
Alıcın yatıştırıcı özelliği vardır. Sinir sistemi, huzursuzluk gibi sorunlarda etkilidir. Beyaz Alıç, kediotu, çarkıfelek gibi diğer bitkiler ile birlikte, sinirlilik ve organik dışavurumları problemlerini azaltmak için etkili bir çözüm teşkil etmektedir. (Özellikle kişisel kaygı hali ve uyku için( Eczaneler ve aktarlarda diğer otlar, limon, Melisa, çarkıfelek ya da kediotu gibi birlikte bu bitkilerin karışımlarını hazır olarak bulabilirsiniz. Kullanım kılavuzuna göre hareket edilir.)
Öksürük ve solunum yolları için: Beyaz Alıç ve solunum sistemi için alıcın çiçekleri etkilidir.
Çiçekler solunum yolu hastalıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. İçinde ki zengin pektin, Boğaz ve solunum yolu uygun yumuşatıcılar için yatıştırıcı, mikro-organizmalar, özellikle öksürük tedavisinde faydası görülmüştür. (bir su bardağı suya bir çay kaşığı kurutulmuş çiçek ilave edilir 10 dakika bekletilip içilir. Günde iki kez içilir.)
Eğer tercih ateşi düşürmek için ise, bu bitkinin kabuğu kullanılır. Ateş düşürücü özellikleri de vardır.
Beyaz Alıcın Gıda Özelliği:
-İskorbüt(C vitamin eksikliği) ve ishali ortadan kaldırmanın en iyi yolu Alıç meyvesidir. Beyaz Alıç meyvesi C vitamini bakımından zengindir. Özellikle C vitaminin; halsizlik, kanama, karakterize hastalıklarda ve demir eksikliği de önem teşkil etmektedir.
Alıç çiçeklerinden (Alıç çayı: 1 su bardağı sıcak su içersine bir çay kaşığı kurutulmuş alıç çiçeği 10 dakika bekletilir içilir. Günde sadece iki çay bardağı)
-Sinir hastalıkları için beyaz Alıç kullanımı: Beyaz alıç ekstresi pürüzsüz bir yatıştırıcı gerektiren sinir hastalıkları tedavisinde kullanılabilir. Özellikle stres, kaygı, depresyon ve uykusuzluk gibi.
Kalp için:Alıç otu kalp kaslarını güçlendirir. Kalbe daha kolay ve şiddetle kan pompalama yapar. Kalp hastalığı ile savaşır. Bu da kalp ağrısını rahatlatır. Kalp krizi tehlikesini engeller.
Kan Basıncı ve Dolaşım Sorunları için: Kan basıncının gevşeme anjin ve aritmi gibi ilgili rahatsızlıkları, bir dizi tanısı ile insanlara yardımcı olur. Alıç tansiyon düşürücü etkisiyle de bilinmektedir.
Kolesterol Düşürümek için: Özellikle bu bitki, kolesterol olarak bilinen LDL kan temizlemek için inanılmaz etkisi vardır.
Ateroskleroz için: Alıç bitkisi erimesi ve arterlerde plak birikimini kaldırmak için yeteneği vardır.
Antioksidanlar Başlarken için: Alıç bitkisi oksidasyonunu mücadele de ve yaşlanmaya karşı başarılı olmuştur.
Artrit veya Gut için: Artrit ya da gut oluşturduğunda iltihaplı eklem genellikle kollajen ve protein kaybeder. Alıç uzun yıllardan beri gut tedavisinde kullanılmaktadır.
Uykusuzluk için: Alıç bitkisi doğal bir sakinleştiricidir. Uykusuzluktan kurtulmaya yardımcı olabilir. Uykusuzluk tedavisi için, kurutulmuş Alıç yaprakları kullanılır.
Su Tutma Giderilmesi için: Alıç bitkisi fazla suyun vücuttan atılmasına ve hatta böbrek taşları için bir idrar söktürücüdür.
Bağırsak Sendromu için: Alıç bitkisi bağırsak sorunu ve ishal gibi diğer sindirim sorunları yardımcı olur. İshali keser bağırsak fonksiyonlarını düzenler.
Boğaz ağrısı için: Alıç bitkisi az bilinen bir kullanımı Alıç yaprağı çayı ve boğaz ağrısı tedavisi için mükemmel bir çözüm olmasıdır. Alıç ateş düşürücü olarak ta kullanılmaktadır.
Beyaz Alıç yan etkileri ve önlemler:
-Yeterli doz da, genellikle yan etkisi yoktur. Bazı insanlarda aşırı terleme olur. Ancak kusma, halsizlik, cilt döküntüleri, baş dönmesi ve yorgunluk belirtileri ile kan basıncında keskin düşüşler ortaya çıkar. Özellikle kullanmış olan kalp ve damar hastalığı ya da bu belirtiler varsa, kullanımı durdurulmalıdır.
-Uygun tıbbi gözetim olmadan hipertansiyon veya hipotansiyon durumlarında alınmamalıdır.
-Gebelik ya da emzirme sırasında kullanılmamalıdır.
-Kullanımı, kalp hastalığı tedavisi için standart diğer ilaçlar ile birlikte(hipertansif blokerler, kalsiyum kanal blokerleri, ACE inhibitörleri, digital, nitrat, beta-bloker, vb.) çok fazla özelliklerini artırmakta ve zarar verebilir.
-Çiçek alerjisi olan insanlar kullanılmamalıdır.
Bu bitkinin kullanımı, kan basıncı ve kalp için ilaç ile birlikte etkilerini artırmaya sebep olabilir. Bunun için doktora danışmak gerekir. Doktor önerdiği biçimde alınmalıdır.
Kalp gibi hassas olan organı etkileyen bir bitki olduğundan herhangi bir tedaviye başlamadan önce doktorunuza danışmak en iyisidir. Mutlak doktora başvurmak gerekir.
Beyaz Alıç Marmeladı:
Malzemeler:
1 su bardağı Alıç Meyvesi
1 su bardağı Şeker
2 su bardağı Su
Alıç meyvesini bol su ile yıkayınız. Baş ve dip kısmımı bıçak yardımı ile ayıklayınız.
Bir tencereye iki su bardağı su ilave edip, kapağını kapatınız. Ezilinceye kadar kaynatınız. Bir süzgeç yardımı ile çekirdeklerinden arındırınız.
Alıçları Blender yardımı ile püre haline getiriniz.
Şekeri ilave ediniz. Haşlama suyundan ilave edip kaynatınız.
Ağır ateşte kaynatınız. 30 dakika kaynattıktan sonra cam kavanoza muhafaza ediniz.
Alıç Çayı:
1 su bardağı Kaynamış su
1 çorba kaşığı Alıç yaprağı, meyvesi ve çiçek karışımı
1 çorba kaşığı Bal
Sıcak su içerisine karışım eklenir ve 5-10 dakika bekletilir.
Şeker hastalığı yoksa bir kaşık bal ilave edilerek içilir.
Şeker hastaları şekersiz içmelidir. Aç karına veya öğün aralarında günde 2 bardak yeni demlenmiş şekilde içilir.
Alıç meyvesi çayı:
Taze veya kurutulmuş alıç meyvelerini yumuşatmak için ılık suda en az 12 saat boyunca oda sıcaklığında bekletmek gerekir.
2 çay kaşığı taze veya kurutulmuş Alıç meyvesi
2 su bardağı su
Sıvıyı süzünüz, istenilen sıcaklıkta bal ile tatlandırarak içiniz. Günlük 2-3 bardak taze yapılmış alıç çayı içebilirsiniz.
Alıç tentürü:
Kendiniz alıç tentürü yapabilirsiniz. Tentür hazırlığında, aşağıdaki maddelere ihtiyacınız olacaktır.
Yarım çay bardağı Alıç yaprağı
Yarım çay bardağı Alıç çiçekleri
Yarım Alkol
Bir kavanoza Alkol, alıç yaprakları ve çiçekleri koyup, 10 gün bekletiniz.10 günün sonunda sıvıyı süzüp, küçük bir damlalık şişe içinde saklayınız. Her sabah, akşam bu tentür 20 damla alınır.
Çay Karışımları:
Yüksek kan basıncı ve angina için
1 çay kaşığı alıç çiçekleri
1 çay kaşığı kediotu kökü
1 çay kaşığı limon-melisa yaprağı
Sıcak su içerisine karışım eklenir ve 5-10 dakika bekletilir. Sonra süzüp içiniz. Bu çay karışım, kan basıncını düşürür ve aynı zamanda sinirler üzerinde sakinleştirici bir etkiyede sahiptir.
Zayıf kalp için:
1 çay kaşığı alıç çiçekleri
1 çay kaşığı alıç yaprakları
1 çay kaşığı Goldenrod otu
Sıcak su içerisine karışım eklenir ve 5-10 dakika bekletilir. Sonra süzüp içiniz. Bu çay kalbi güçlendirir ve kanın pompalanmasına yardımcı olur. Ayrıca sıvı tutulmasını karşı yardımcı bir diüretik (ödem) etkisi vardır.
Düzensiz kalp atışı için:
1 çay kaşığı Alıç çiçekleri
1 çay kaşığı Alıç yaprakları
1 çay kaşığı kediotu kökü
Sıcak su içerisine karışım eklenir ve 5-10 dakika bekletilir. Sonra süzüp içiniz. Bu çay özellikle kalp-ritim bozukluğu olan kişilerde, kalp atışlarını ve çarpıntı düzenler. Aynı zamanda sinirleri rahatlamasına da yardımcı olur.
Not: Alıç lapa yapılıp şişliklerin üzerine konularak ta iyileştirici olarak kullanılmaktadır
Uyarı: Beyaz alıç hakkında bilgilendirmedir. Her şekilde doktora danışarak kullanmak gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder