Sarımsak Bitkisinin Faydaları ve Tıbbi Özellikleri

Sarmısağın faydaları nelerdir, Sarımsak hangi hastalığa iyi gelir, sarımsak kokusu için, Sarımsak ile zayıflama, sarımsak çayı, sarımsak yağı, akne, diyabet, kalp hastalığı, antibiyotikSarımsak doğal antibiyotik olarak kabul gören şifalı bir bitkidir. Kükürt içeren bileşenleri ile solunum sistemi hastalıklarının (Grip, boğmaca, bronşit, pharingitis, sinüzit, öksürük, kulak ağrısı, kulak iltihabı, hırıltılı solunum vb.) bulaşıcı süreçlerini tedavilerinde etkili bir mekanizmaya sahiptir.

Sindirim yolu hastalıkları (bağırsak hastalıkları ve ishal, sistit, nefrit, vb) rahatsızlıklarda sarımsak yenmesi bakteriyel enfeksiyonları veya birçok iltihapları önleyebilir. Sarımsak el soğukluğu tedavisinde yararlı olabilir.

Aynı şekilde, sarımsak anti bakteriyel özellikleri ile gıda zehirlenmelerine karşı kullanılabilir. Gıdalarla birlikte sarımsak yemek olası zehirlenmelere karşı bedeni korur. Sarımsak kokusuna tahammül edemeyen kişiler için, eczaneler ve aktarlar da sarımsak kapsülleri bulunur.

Sarımsak kan dolaşımı için en iyi doğal ilaçlardan biridir. Kalp krizi ve damar sertliğine karşı içeriğindeki, sülfür bileşenleri, alliin ve ajoene ile kanın daha akışkan hale getirerek dolaşım hastalıklarına karşı savaşır. Antitrombotik özelliği ile kan pıhtısı oluşumu engeller. Kolesterol, hipertansiyon, anjina pektoris, hemoroidler, veya kan basıncından kaynaklı kulak çınlaması, işitme kaybı gibi kötü dolaşım bozukluğuna bağlı rahatsızlıklarda salata ile birlikte çiğ sarımsak yenmesi (Günde 100 gr.) tavsiye edilir.

Doğal bir antikoagülan olarak sarımsak :Sarımsak önemli bir antikoagülandır. Sarımsak çok kalın kan neden olduğu dolaşım hastalıklarının tedavisinde son derece önemli olan ince kan sağlamaktadır. Bu açıdan bakıldığında sarımsak, kalp krizi ve felçten büyük ölçüde sorumlu olan kan pıhtıları ve arterlerin sertliğini önlemek için iyi bir çare olabilir.

Vücut sıvılarını dengelemek ve ödem oluşumunu engellemek için sarımsak kullanımı: Romatizma, gut, artrit, hidropesía ve ödemler gibi rahatsızlıklarda çok yararlı bir şifalı bitkidir. Sarımsak iyi bir idrar söktürücü olması nedeniyle vücut sıvıları kurtulmak için yardımcı bir ajandır. 4 diş sarımsak, bir litre su içinde kaynatılıp bu sıvının günde 2 bardak içilmesi, Romatizma, gut, artrit, hidropesía ve ödem gibi rahatsızlıklarda etkili olacaktır.

Sindirim Sistemi Rahatsızlıklarında Sarımsak Kullanımı : Sarımsak iyi bir sindirim sistemi düzenleyici olarak kabul edilir. Karaciğer, safra kesesi ve pankreası uyararak hazmı kolaylaştırır Sindirim sistemi rahatsızlıklarında çiğ veya ağız kokusunun en aza indirmek için dövülmüş sarımsak tereyağı ile karıştırılarak yenmelidir.

Bağırsak solucanlarına karşı sarımsak Kullanımı : Sarımsak kükürtlü bileşenleri ile Tenyaları ortadan kaldırmak için yararlı olabilir. (1 litre suya 4 diş sarımsak (3 g.) ekleyin ve 15 dakika kaynatın, bu sıvı ile lavman yapılır).

Yüksek irtifa hastalığı (Dağ hastalığı) : Yüksek irtifa hastalığını önlemek için sarımsak anti trombositik etkileri nedeniyle en iyi şifalı bitkilerden biridir. Sarımsak açısından zengin bir diyet sürdürmek, irtifa hastalığının semptomlarını iyileştirmek ya da irtifa hastalığının başlamasını önlemeye yardımcı olur.

Sarımsak kanser oluşumunu engeller: Sarımsak bir anti-kanser çözümdür. Yeni çalışmalar kanser inhibisyonu ile sarımsak tüketimi arasında bir bağ olduğunu göstermektedir. Sarımsak içeriğindeki kükürtlü bileşenler mide, karaciğer, vb üzerindeki kanserli hücrelerin gelişmesini önleyen bir etkiye sahip olduğuna inanılmaktadır.

Sarımsağın Harici Kullanım Alanları

Sarımsak iyi bir cilt dezenfektandır : Böcek ısırıkları, mantar ya da deri hastalıklarında bakteri öldürücü özellikleri ile ve hayvan ısırıklarına karşı iyi bir dezenfektan sağlar. Ayrıca ülser, kesikler, yaralar, kabarcıklar sarımsak tentürüne batırılmış bir pamuk ile etkilenen bölgeyi kompres yapmak veya etkilen bölgeyi nemlendirip sadece sarımsak ile veya karanfil suyu ile birlikte ovmak deri hastalıklarında, özellikle bulaşıcı olan deri hastalıklarında çok faydalıdır. Sarımsak bakteri öldürücü özellikleri nedeniyle Dünya savaşlarında, sarımsak suyu askerlerin yaralarını dezenfekte etmek için kullanılmıştır.

Sarımsak uyuz ile mücadelede kullanılır. Dövülmüş sarımsak zeytinyağı ile birlikte karıştırılır dinlenmeye bırakılır ve sarımsağın çökmesi beklenir, süzgeçten geçirilir ve etkilenen bölgeye sürülür. Derinin etkilenmeyen bölümü üzerine uygulanmamalıdır, ciltte tahriş ve yara üretebilir.

Siğiller veya nasır: sarımsak, maydanoz ile dövülerek lapa haline getirilir bu karışıma karanfil yağı eklenir, siğil ve nasır üzerine sürülür. Bu karışım bazı insanlar için dermatit üretebilir, Siğiller ve nasır harici yerlere taşırmamaya dikkat edilmelidir.

Önemli Not: Sarımsak ile siğil tedavisinde sarımsağın agresif doğal aşındırıcı etkisi nedeniyle cildin siğilden etkilenen kısmına uygulamak çok önemlidir. Tedavi sürecinde bir gazlı bez ve bant ile etkilenen bölgenin kenarları kaplanmalıdır aksi takdirde cilt ülserlerine neden olabilir.

Tırnak mantarları tedavisinde sarımsak : Tırnak mantarları tedavisinde, etkili ve çok basit bir çözüm olarak mantar bulaşmış tırnakları sarımsak ile karıştırılmış karanfil yağıyla ovmaktır. Sarımsak doğal bakterisid özelliklere sahip şifalı bir bitkidir.

Kulak çınlaması, kulak iltihabı ya da Meniere hastalığı: Orta kulak enfeksiyonu kulak çınlamasına neden olur. Dikkatlice bir pamuk parçası ile kulak içerisine sulandırılmış sarımsak yağı birkaç damla damlatılır.

Vajinal enfeksiyonlar : Sarımsak en iyi doğal antibiyotiklerden birisidir. Mikroorganizmalar vajinal tahriş, vajinit veya vajinal enfeksiyon akışından sorumlu olabilir, Sarımsak bakteri ve mantar öldürücü özellikleri ile mikroorganizmaların büyümesini önleme veya inhibe etme yeteneğine sahiptir. Sarımsak yiyin veya bir gazlı beze bir sarımsak yerleştirerek bir fitil yapın ve vajina içine yerleştirin.

Bir besin Olarak sarımsak : Sarımsak yemek değildir, sarımsak bir besindir. Yemek olarak kullanımı yani pişirilmesi etkili ve önemli bazı temel bileşenlerin yok olmasına neden olur. Sarımsak çiğ yenmelidir özellikle salatalarda çiğ yenmesi tavsiye edilir.

Sarımsak Bileşenleri
Sarımsak Bileşenleri (100 g)
Su 59 gr.
Kalori 149 kcal
Lipidler 0.5 gr.
Karbonhidratlar 33.07 gr.
Lif 2.1 gr.
Manganez 1672 mg.
Potasyum 401 mg.
Kükürt 70 mg
Kalsiyum 181 mg
Fosfor 153 mg.
Magnezyum 25 mg.
Sodyum 17 mg
Vitamin B-6 1235 mg
Vitamin C 31 mg.
Glutamik asit 0. 805 g.
Argenine 0, 634 g
Aspartik asit 0, 489 g.
Lösin 0, 308 g.
Lizin 0, 273 g.
Sarımsak (Allium sativum)
Alliaceae familyasına dahil soğanlı bitki türüdür. 25-100 cm yüksekliğe kadar boy atar. Sarımsağın yaprakları, sapları ve toprak altındaki soğanı keskin kokulu bir yağ içermektedir. kaliteli sarımsak, germanyum ve selenyum bakımından zengin topraklarda yetişir.

Habitat
Sarımsak, Mısır, Roma, Yunan, senkültürlerin çoğu tarafından kullanılmıştır. Sarımsağın kökeni Orta Asya olduğu tahmin ediliyor.

Sarımsak Bileşenleri
Amino asitler: glutaminasit asit, arginin, aspartik asit, lösin, lisin, valin

Mineraller: Manganez, potasyum, kalsiyum, fosfor ve küçük miktarlarda magnezyum, selenyum, sodyum, çinko ve bakır
Vitaminler : Temelde B6 vitamini, ayrıca C vitamini ve az miktarlarda, folik asit, pantotenik asit ve niasin
Kükürt : alil disülfür , alil trisülfit
Esans : Alil disülfür, alil trisülfit
Alliin :Enzim
Şeker : fruktoz ve glikoz


Sarımsak Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Sarımsak, kan sulandırıcı gücü göz önüne alındığında bazı rahatsızlıklar da dikkate alınmalıdır:
Kan pıhtılaşması kanama bozukluğu, Diyabet, Hamilelik, bazı antiinflamatories ilaç kullanan hastalrda dikkatli olunmalıdır.
Sarımsak, dış kullanımda dermatit üretebilir dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Daha güvenli bir kullanım elde etmek amacıyla daha başka herhangi bir hazırlık yapmadan, bir gıda olarak bu ürünü almak çok daha iyidir.

Sarımsak kullanımı hangi durumlarda azaltmalı veya yenmemelidir?

-Sarımsağın kanı inceltici yeteneği göz önüne alındığında, aşağıdaki koşullarda sarımsak kullanılmamalıdır :
-Kanama ve kan pıhtılaşmaması gibi sorunlarda sarımsak yememek gerekir.
-Cerrahi öncesi veya Cerrahi sonrası: Sarımsak ya da sarımsak preparatları tehlikeli olabilir. Bir cerrahi işlem öncesi sarımsak alımını 15 gün önceden durdurmak gerekir. Cerrahi işlem sonrası sarımsak alımı iyileşme seyrine bağlıdır. Doktor tavsiyelerine uyulmalıdır.
-Diyabet rahatsızlığında sarımsak tüketilmesi risk oluşturabilir.
-Gebelik ve emzirme döneminde Sarımsak : Hamile kadın, gıda olarak normal miktarda sarımsak yiyebilir. -Hamile kadınlar veya emziren annelerin normalden fazla sarımsak tüketmeleri durumunda bunun bebeklere karşı etkilerinin neler olacağı hakkında güvenli bir araştırma yapılmamıştır. Bu nedenle tıbbi hazırlık olarak sarımsak kullanımından kaçınmalısınız .

-Pıhtılaşma ilaçları, Kalp ilaçları, Doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçlar sarımsak ile etkileşime girebilir. Mümkün etkileşimleri önlemek için doktorunuza danışmak en iyisidir.

-Antikoagülan bitkisel preparatlar : Pıhtılaşma önleyici özelliklere sahip diğer bitkisel preparatlar ile birlikte sarımsak tüketiminden kaçının .

-Hipertiroidi : Yüksek iyot içermesi nedeniyle, sarımsak hipertiroidi durumunda alınmamalıdır.

-Bazı insanlar sarımsağa karşı duyarlıdır. Bazı kişilerde sarımsak tüketiminden sonra mide ekşimesi, geğirme, şişkinlik hatta kusma veya ishal görülebilir. Bu durumlarda mide ya da sindirim sisteminin etkilenmemesi için sarımsak alımını azaltmak daha iyidir.

-Cilde uygulanan sarımsak kullanımında dikkat edin!

-Sarımsak, dış kullanımda, kontakt-dermatite neden olabilir. Bu yüzden akıllıca kullanın. Cilt üzerinde kullanım küçük çocuklarda cilt sorunlarına neden olacağı için asla tavsiye edilmez

-Sarımsak akne için ya da siğiller için bir çare olarak kullanılır. Bu gibi durumlarda, cilt üzerinde sorunlara neden olmaması için kurallara uygun olarak kullanılmalıdır. Her durumda, olası kontrendikasyonları önlemek için doktor, eczacı, diyetisyene danışmalısınız. Aynı anda farklı sarımsak preparatlarını (kapsül, tentür, özler vb.) asla kullanmamalısınız.

1 yorum:

  1. Çocuğum 9 aylık kalbinin sağ tarafında büyüme varmış kalp yüzde 30 çalışıyor diyorlar 15 gündüz hastanede yatıyoruz yardımlarınızı bekliyorum

    YanıtlaSil