Ağız Kokusunun Nedenleri ve Bitkisel Öneriler

ağız kokusu için bitkisel çözümler, ağız kokusu nasıl giderilir, ağız kokusu mide ağız kokusu nasıl önlenir nefes kokusu çocuklarda ağız kokusu  ağız kokusu nedenleri, ağız kokusu nasıl anlaşılır, ağız kokusu nasıl engellenir, ağız kokusu spreyleri, ağız kokusu gidermeKötü ağız kokusu, birçok insanın yaşamını etkileyen, kişisel ve iş ilişkilerini sınırlayan, her dört kişiden birinde görülen bir sorundur. Kötü nefes kişilerde özgüven eksikliğine neden olan, psikolojik sorunlara yola açabilecek olan bir rahatsızlıktır.

Ağız kokusunun bir çok nedeni olabilir, Akciğerlerden gelen koku Ağız kokusu değildir, bu bir nefes kokusudur. Nefes kokusu, akciğer enfeksiyonlarının (pnömoni bronşit vs.) yol açtığı yada Sindirim sistemi bozukluklarından kaynaklarınır. Besinlerin gereği şekilde sindirilemediği zaman sindirim kanalında açığa çıkan gazlar kişinin isteği ve bilgisi dışında ağıza yükselir.

Şeker, gut ve diyaliz hastalarında ağız kokusu görülür. Bu tür hastalarda kimyası değişen kan gazlarının Akciğerler yoluyla dışarıya atılması kötü nefes sorunlarına yol açar.

Ağız Kokusunun Başlıca Nedenleri
Bakteriler : Kötü nefesin çoğu bakteri kaynaklıdır, Bakteriler yemek artıklarınında ürememeye başlar, üreme esnasındaki salgılamalar kötü nefese neden olur.
Ağız Hastalıkları : Diş eti iltihabı veya diş eti hastalıkları gibi bazı ağız hastalıkları kötü koku nedenidir.
Diğer hastalıklar : Diyabet, Karaciğer hastalıkları , mide, duodenum ülseri , böbrek sorunları, ağız yaraları, kanser.
Gıda : Bazı gıdalar ağız kokusu nedenidir. Sarımsak, soğan, sosis, fermente peynir, balık.
Stres : Duygusal stres, kötü sindirim ve emilime neden olabilir, örneğin stres altında çiğnenmeden yutulan gıdalar sindirim sorunlarına dolayısı ile kötü kokuya neden olur.
Tükürük salgısının az olması : Tükürük eksikliği kötü kokuya neden olur. Tükürük ağızda bakterilere karşı asitlik hareket oluşturur, bu nedenle ağız genellikle sabahları daha kötü bir kokusu vardır. İyi bir tükürük salgısı ağız kokusu ortadan kaldırmak için en iyi kaynaktır. Ağız kuruluğu tükürük eksikliği ile karakterize edilen bir ağız hastalıktır, tükürük eksikliği kötü nefesten sorumlu olabilir .
Kimyasal zehirlenme : Siyanür ile bazı toksik kimyasallar ağız kokusunda sorumludur , bu nedenle kimyasal zehirlenme ağızda acı badem gibi tanıdık bir koku üretir .

Ağız Kokusu Tanısı ve Tedavisi
Bu yazıda sözü edilen önlemlerin kabulü ile ağız kokusunda bir yarar sağlanmadığı takdirde, sorun kronik ağız kokusu ile ilgili bir sorundur. Bu anomalinin gerçek nedenleri için bir Uzman Hekime danışmalısınız.

Diş fırçası ve diş ipi: Genel olarak dişler, dil ve ağız dahil her yemekten sonra ağızda kapsamlı bir temizlik , gerçekleştirilmelidir. Herhangi bir yerde bunu yapmak için durum uygun olmadığında veya diş fırçası, diş ipi gibi eşyaları olmadığında atık miktarını azaltmak için su ile ağzınızı çalkalayın. Biraz elma veya havuç çiğnemek çok yararlı olabilir.

Dilinizi temizleyin : Dil içerdiği yoğun bakteriler nedeniyle ağız kokusundan sorumlu olabilir. Dişlerinizi fırçaladığınız zaman, dilinizide fırçalamayı imhal etmeyin.

Diş hekimini ziyaret edin : Diş çürüğü ya da enfekte yara varlığı kötü nefese neden olabilir bunu ancak bir uzman hekim teşhis edebilir. Düzenli aralıklarla diş hekimini ziyaret edin.

Ağız kokusuna neden olan yemeklerden kaçının : (Sarımsak ve soğan, biraz maydanoz yenmesi ile nötralize edilebilir. ) Hızlı gıda yeme alışkanlığından kaçının, gıdaları çiğnemek, sindirim sistemine yardımcı olur ve bağırsaklarda fermente gıdalar oluşmasını önler .Ağız bakterilerini ortadan kaldırmak ve tükürük salgısını teşvik etmek için su bol miktarda su için.

Vücut sıvıları artırmak ve kabızlık sorununu önlemek için zengin doğal gıdalar ile uygun bir diyet uygulayın. B vitamini eksikliği gibi pek çok besin eksiklikleri, ağız kokusuna neden olabilir . E vitamini içeren gıdalar yemek ağız kokusunu önlemede yardımcı olabilir.

Ağız kokusu gizleme : Kötü nefes durumlarında nane şekeri kullanımı ağız kokusunu gizlemeye yardımcı olur.

Gıdalar ve Kötü Nefes
Uygun bir diyet : Diyet ağız kokusu başlangıcını önleyebilir. Öte yandan ,ağız kokusu önlemek için ilk kural ağız kokusuna neden olan gıdalardan kaçınmaktır. Ağız kokusu olan kişiler içinde , aşağıdaki diyet tavsiyeleri dikkate alınmalıdır. Doğal gıdalar açısından zengin ve bir uygun bir diyet, vücut sıvıları artırmak ve kabızlık sorunu önlemek için bir yoldur . Bazı araştırmalar, B vitamini eksikliğinin ağız kokusuna neden olabileceğini göstermiştir . Bu vitamini içeren gıdalar yemek yardımcı olabilir .

Grup B vitaminleri : Tam tahıl (buğday , yulaf , arpa , vb), Kuru meyve (fındık, badem, fındık), Sebzeler (lahana, karnabahar, ıspanak, turp, hindiba, marul, bira mayası) dan elde edilebilir.

Bitkiler veya baharat ile ağız kokusunu maskelemek: Ağız kokusu gizlemek için maydanoz uygundur. Yemek sonunda bir miktar maydanoz çiğnemek ağız kokusunu önlemede yardımcı olur. Birçok baharat kokuyu maskelemek için yardımcı olabilir . Tüm bunlar arasında kötü nefesi ortadan kaldırmak için kakule, rezene, anason tohumlarını çiğnemek iyi bir çözüm olabilir.

Klorofil açısından zengin gıdalar ağız kokusunu önler : klorofil ağızı canlandırır ve iyi bir koku sağlar . Birçok endüstriyel gargara da klorofil kendi kompozisyonu içinde yer almasının nedeni budur. Ayrıca klorofil bakımından zengin gıdaların alımı da ağız kokusu azaltır.

Elma, doğal bir diş macunudur : Eğer dişlerinizi fırçalamak için elinizde bir diş fırçası yoksa, bir parça elma çiğneyebilirsiniz. Kötü nefes varsa bunu önlemek için de bir elma yiyebilirsiniz.

Düzenli yiyin : Midede gıda eksikliği ağız kokusu nedenlerindendir. Kısa aralıklarla az öğünler ağız kokusunu önlemede çözümdür.


Kötü Nefes Üreten Gıdalar
Ağız kokusuna neden olabilen bazı gıdalar vardır. Ağız kokusu sorunu olan kişiler bu tür gıdaları aşırıya kaçmadan yemeli ya da bazı bitkilerin aromatik özellikleriyle bu kokuyu gizlemeleri gerekir.

Ağız kokusuna neden olan gıdalar şunlardır:
Sarımsak : Sarımsak ağız kokusu üretimi için haklı bir üne sahiptir. Ancak, sarımısak yememek gerçek bir doğal ilaçtan da vazgeçmek anlamına gelir. Sarımsak kapsülleri her durumda kullanabilir veya bir tutam maydanoz çiğneyerek olumsuz kokuları gizleyebilirsiniz.

Soğan : Soğan ve sarımsak içeriğindeki uçucu yağlar nedeniyle çok kötü koku üreten gıdalardır. Hatta bu uçucu yağ bileşikleri cildin gözenekleri yoluyla atılır, bu nedenle ağız kokusunun yanı sıra vucut kokusuna da neden olurlar. Ağız kokusu sorunu olan kişilerin bu iki gıdayı tüketirken özenli ve dikkatli olmalıdır.

Peynir ve süt : Süt, Peynir ve özellikle tedavi amaçlı peynirler (Cabrales peynir, Camembert, Rocafort, vb ) çok kötü koku üretirler.

Diğer hayvansal menşeli diğer gıdalar: Sosis, ton balığı, hamsi ağız kokusuna neden olurlar.

Ağız Kokusu için bitkisel Tedavi Yöntemleri
Kötü nefes tedavisinde fitoterapinin Ağız bakterileri yok eden Antiseptik bitki kullanımı ve Kötü kokuları maskeleyen Aromatik bitki kullanımını içerir.

Nane (Mentha) : Bu sarımsak ve soğan gibi kötü kokulu bitkilerin, soluk vermede ortaya çıkan kötü kokuyu giderir. (Su bardağı başına kurutulmuş bir çay kaşığı nane kaynatılarak günde iki bardak tüketilmelidir.)

Maydanoz (Petroselinum crispum) : Nane ile aynı fonksiyona sahiptir. (Maydanozun ezilmesiyle elde edilen suyu günde 3 yemek kaşığı alın) Maydanozun toksisite etkisi olabilir, tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.

Anason (Pimpinella anisum ): Anason ağız bakterilerinin üremesini önleyen bir yeteneğe sahiptir. Ağızda bulunan mikroorganizmaların salgıları ağız kokusunun meydana gelmesinden sorumludur. Anason yirmiden fazla aromatik bileşikler (timol, linalol, geraniol, estragol, limonen, kamfen, alfa pinen, alfa terpinen vs) içermektedir. Bu bileşikler kişiye güzel ve taze bir nefes sağlar, Anasonu kötü kokuları maskelemek için kullanabilirsiniz. Kötü nefese bir çare olarak anason meyveleri bir çok kültürde yaygındır. (Yemeklerden sonra üç veya dört anason meyvesi çiğneyebilirsiniz )

Kamkat (fortunella) : Kamkat portakal, mandalina, bergamot, limon gibi turunçgiller ailesinden bir meyvedir. Kamkatı diğerlerinden ayıran özellik kabukları ile yenmesidir. Kamkat ağzın kötü kokmasına neden olan bakterilerle savaşır. Kamkatın antiseptik özellikleri ağız kokusu tedavisinde çok etkili bir çözümdür. .

Ağız Kokusunu önlemek için Harici Kullanılabilecek Bitkiler
Adaçayı (Salvia officinalis) : Adaçayı bakterisidal özellikleri ile sıcak bir su bardağına kurutulmuş bir çay kaşığı Adaçayı demlenerek içilmesi ağız kokusuna neden olan bakterileri öldürmek için yeterlidir.

Okaliptüs (Okaliptüs globulus): Özellikleri adaçayı gibidir, bileşenlerinde bulunan sineol bakteriler ile mücadele açısından etkilidir ve buı amaç için kullanılabilir. Bir çok ticari ağız gargaraları sineol içerir. Okaliptüs yaprakları İsuda kaynatılarak bu suyla gargara yapılması ağız kokusularını önlemede yardımcıdır.

Tarhun (Artemisia Dracunculus) : Tarhun papatyagiller familyasına ait yaygın bir bitkidir. Yaprakları baharat olarak kullanılır. Tarhun ağız kokusunu önlemek için bir çare olarak gösterilmektedir. Tarhun otunda bakterilere karşı etkili bileşenler vardır. Kurutulmuş yaprakları su içinde kaynatılarak hazırlanan infüzyon ile gargara yapılması bakterileri yok etmede etkili olacaktır.

Kekik (Thymus vulgaris) : Ağız iltihapları veya yaralar gibi ağız yaralarının neden olduğu ağız kokularıyla mücadele için ek olarak kekik kullanımı yararlıdır. Kurutulmuş kekik çiçekleri su içerisinde kaynatılıp elde edilen bu enfüzyon ile gargara yapılması kötü nefesi önlemede etkili olabilir.

Biberiye (Rosmarinus officinalis L.) : Kekik aynı özelliklere sahiptir. Suda kurutulmuş biberiye çiçekleri kaynatılarak bu enfüzyon ile gargara yapılması çözüm olabilir.

Rezene (Foeniculum vulgare): Kötü nefes ile mücadele için, yemeklerden sonra rezene bitki tohumlarnı çiğnemek yararlıdır.

Kişniş (Coriandrum sativum) : Kişniş ağız kokularını önlemek için bir çok ülkede kullanılmaktadır . Hindistan'da ağız kokuları ile mücadele için yemeklerden sonra kişniş tohumlarını çiğnemek yaygındır. Ayrıca bir su bardağı su içerisinde bir çay kaşığı kişniş tohumu 3 ila 4 dakika kaynatılarak hazırlanan bu enfüzyon ile gargara yapabilirsiniz.

Tarçın (Tarçın zeylanicum): Tarçın yaklaşık 50 kadar aromatik bileşenler içerir İçeriğinde bulunan Kumarinler ve vanilya ağızda kalan gıdalrda üremeye başlayan bakteri gelişimini engelleyen bakteriyostatik özellikleri ile ağız kokusunu önler. Bir litre suya rendelenmiş bir yemek kaşığı Tarçın kaynatılarak hazırlanan enfüzyon ile Gargara yapılması ağız kokularına neden olan bakteri gelişimini engeller.

Spirulina: Spirulina bir sağlıklı besin veya şifa maddesi olarak Kuzey Amerika ve Avrupa’da gözde bir üründür. Türkiye’de de giderek daha iyi tanınmakta ve tüketimi yaygınlaşmaktadır. Piyasada genelde kapsül, tablet veya toz şeklinde ve diyet ek malzemesi olarak bulunur. spirulina içeriğinde bulunan klorofil ağız kokusu veya kötü koku tedavisi için çok uygundur. Klorofil ağız canlandırır ve iyi bir koku sağlar. Birçok endüstriyel gargara kompozisyon içinde yer almasının nedeni budur.

Kakule (Elettaria cardamomum) : Kakule ağız kokuları ile mücadele için yemeklerden sonra Kakule tohumlarını çiğnemek yaygın olarak özellikle Arap ülkelerinde kullanılmaktadır.

Dereotu (Anethum graveolens): Kullanımı ve etkisi kakule gibidir. Bu bitki tohumlarını çiğneyerek kötü nefesi önleyebilirsiniz.

Maydanoz (Petroselinum crispum): Maydanoz, Sarımsak ve soğan gibi bazı kötü kokulu bitkilerin yol açtığı kötü nefesi giderir. Yemeklerden sonra bir miktar maydanoz çiğnemek etkili olacaktır.

Nane (Mentha piperita) : Nane antibakteriyel özellikleri ile ağız kokusuna neden bakterileri öldürmek için yeterlidir. 3 damla nane tentürü ile diş ve diş etleri ile dil fırçalanmalıdır. Taze nane bitki yaprakları çiğnemek ya da bir su bardağı başına kurutulmuş bir kaşık nane bitkisi kaynatılarak hazırlanan infüzyon ile gargara yapılması etkili olacaktır.

Zencefil (Zingiber officinale) : Zençefil ağız kokularını önlemede çok iyi bilinen bir bitkidir. Özellikle zencefil turşusu kötü nefesi ortadan kaldırmak ve yemeklerden sonra nefes tazelemek için kullanılmaktadır.

5 yorum:

  1. Bu yazdıklarınızı yaptık ama yarım saat sonra yine ağız kokusu oluyor sizce bunun nedeni nedir

    YanıtlaSil
  2. Bu tavsiyeler anlık yarım saat sonra koku yine devam ediyor sizce bunun kesin çözümü nedir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkadaş sen de tekrarlama yapıyor ise sen bağırsak mantarı sın tedavisi biraz değişik ve uzundur

      Sil
  3. arkadaslar agiz kokusunun en buyuk nedeni agizda farkinda olmadiginiz icinden curume yapmis dislerdir
    ben de cok agiz koku oluyordu denemedigim sey kalmadi en sonunda bir disim kirildi disci uc disin daha icnden curuk oldugunu gordu hepsini cektirdim hic dolgu molgu ugrasmadim ama sonunda agiz kokusu falan kalmadi allaha sukur

    YanıtlaSil
  4. arkadaslar eger ki bagirsak veya cigerlerde bi sorun yoksa en basit ve dogal yontemi sirkedir bir bardak suya bir corba kasigi yada az bisey daha fazla bir bucuk corba kasigida olabilir katin karistirip once gargara yapin sora agiz icinde calkalayin ve ici bu islemi yaparken nefes almamaya calisin sirkenin tadi biraz farklidir hoslanmaya bilirsiniz bu islemi hergun aksamlari yatmadan once tekrarlayin sirkenin tek yan etkisi bazi kisilerde vucutta kasinti yapabilir saglikli gunler dilerim...

    YanıtlaSil