Kısırlık, Gebelik ve Şifalı bitkiler

kısırlık ve bitkiler kaliteli sperm yumurtlama cinsellik gebe faydalı zararlı bitkiler gebe yararlı yararsız bitkiler
Kısırlık, Gebelik ve Şifalı bitkiler

Erkek veya Kadın Infertilite (Kısırlık):

Kısırlık özellikleri: Kadın ve erkeğin yetersiz olup tıbbi nedenlerle çocuk sahibi olamama durumu.Kısırlık günümüzde giderek büyüyen bir sorundur. Gebeliği yakalayabilmek için çiftlerin % 20 şansları vardır.
Infertilite (Kısırlık) iki türü vardır:
Birincil Infertilite( kısırlık): çiftte gebeliğin mümkün olmaması,ikincil Infertilite (Kısırlık) Çiftler en azından, bir kezhamile kalmıştır, ikinci kez mümkün olmamıştır.



Kısırlığa yol açan birçok neden ;
Kısırlığın birçok nedenleri vardır. Kadınların arasında en çok görülen, anatomik değişimi, rahimin çok büyük veya çok küçük olması, fallop tüplerinin bağlanması, yumurtalıkların üretimi, hormonal değişim, progesteron sıkıntısı, diğer faktörler gibi menopoz, adet görememe, vajinismus, kistler veya Tümörler gibi nedenler kadında kısırlığa yol açabilir.

Erkeklerde temel nedenler arasında iktidarsızlık veya ereksiyon, yetersizlik, seminal sıvıda (oligozospermi) sperm (azospermi)bunların az miktarda eksikliği, skrotum varis (varikosel), skrotum çok fazla ısı, sperm in azalmaya yol açan ilaçlar veya kimyasallar, Testis Tümörleri, gonore (belsokluğu)gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar.

Her iki durumda da, duygusal sorunların varlığı kısırlığa yol açabilir. Kadınlarda yeterli yumurtlamaması erkeklerde kötü üretim sperm sebep olur. Fazla kilolu veya aşırı zayıf olmak diyetleri anoreksi gibi bazı hastalıkların, zayıflama, iştahsızlık, bu durum da doğurganlıkta düşüş olmasıdır.

Teşhis ve infertilite( kısır) tedavisi: Erkek veya kadınlarda yumurta varlığında miktarı ve sperm hareketliliğini test etmek için mutlak bir uzman doktora gitmek gerekir.Ayrıca en iyi tedavi yolu doktor kontrolünde olur.


Fitoterapi bitkilerle destek
(Bitkiler ile doğurganlığı artırmak için)

Gebe kalabilmek için bitkilerin rölü :
-Hormonlara etkisi daha fazla yumurta ve sperm üretmek için.
-Çifte güven verme, duygusal sorunlarının üstesinden gelmesi için yardımcı olmak.
-Vajinal pH asitlik üzerine dışarıdan etkisi

-Panax Ginseng: Sonuçları yeterince belli değildir. Sperm üretim kapasitesini artırmak için geleneksel bir ilaç olarak kullanılır. Bu bitkinin birçok eksileri-endikasyonları göz önüne alındığında, gebelik sırasında, kalp sorunlarında, yüksek tansiyon ya da mide problemleri varsa, kesinlikle bir uzmana danışılmak gerekir.

-Çuha çiçeği (Eşek otu) : Çuha çiçeği yağının kullanımı, kadınların hormon problemleri ile ilişkili infertilite bazı problemleri çözmek için yararlı olabilir.

-Frenk üzümü yağı: Hormonal problemlere bağlı kısırlık problemleri olan bazı kadınlar gibi diğer hastalıkların tedavisinde olumlu etkisi olabilir.

-Yulaf: Yulaf özü artan erkek doğurganlığında faydası olduğu söyleniyor.

-Selvi: Bazen erkek de kısırlık sorunlarının testisler (Varikoseli) 'de varis varlığına bağlı bulunmaktadır. Selvi nin dolayı koruma kapasitesi ve damarlar disinflamate tedavisinde kullanılabilir. Şişmeyi ve ağrıyı azaltmak için erkek doğurganlık şansını artıracaktır.

Gıda ve Kısırlık : Uygun bir diyet çiftinin yüksek doğurganlığa teşvik edebilir. Doğurganlığı artıracak bileşenleri başlıcaları;

Askorbik asit (C vitamini): Sperm kalitesinin oksidasyonunu engellemek ve topak oluşmasını engellemek için, C vitamini içerikleri bakımından en iyisi olan turunçgiller (limon, portakal ve greyfurt), fındık veya badem gibi çilek, ananas, kaju fıstığı veya papaya ve fındık gibi hodan, sarımsak, soğan, yumuşak meyveler gibi sebzeler.

Arginin: Sperm artışına katkıda bulunmaktadır. Bu bileşen bakımından zengin olan besinler şunlardır; soğan, sarımsak, kuşkonmaz, yulaf, lahana, biber, portakal, havuç, marul, elma, badem, patates, fasulye, ıspanak vb.

Karnitin: Bu testosteron ( androjen gruptan bir steroid hormon), erkek üreme hormonu artırır. Karnitin bakımından zengin gıdalar sarımsak, soğan, biber, papaya, yulaf, hindistan cevizi, narenciye (limon, portakal ve greyfurt), salatalık, lahana, kabak, armut içerir.

Triptofan: Bu en doğal gevşetici bir aminoasit olduğunu bilinmektedir. Genelde, domates, incir, fasulye, mango, vb sarımsak, soğan, kaju, yulaf, lahana, kabak, kestane, narenciye gibi.

Çinko: Bu testosteron, erkek üreme hormonu için olmazsa olmazıdır. Çinko açısından zengin gıdalar; kereviz, kuşkonmaz, hodan, incir, patates, patlıcan vb.

Gebelik ve Şifalı otlar:

Gebelik için uygun bitkiler: Hamilelik için uygun bitkiler arasında, kalsiyum gibi minerallerin temel gereksinimlerini karşılayabilir. Bunlar Kemik oluşumu için çok gerekli minerallerdir.

Ahududu: Rahim kaslarını rahatlatıcı (doğum ağrısını da azaltmaya neden olur), kusmayı önlemede yardımcı olur. Kısırlık sorunu olan erkeklerin tüketmesinde yarar vardır.
Ahududu kuru yaprak çayı: Bir çay fincanı suya 1 çay kaşığı kurutulmuş yaprak koyup, soğuk suda 1-2 saat bekletiniz. Suyu dökmeyin ve ocakta kaynatınız. Kaynadıktan sonra 5 dakika dinlendirip, süzüp günde bir çay fincanı içilir.(Doktor bilgisinde olmalıdır.)

Maca kökü: Maca aynı zamanda kadın ve erkeklerde fertiliteyi (Döllenebilirlik) arttırmak için uygun bir bitki köküdür. (Doktor kontrolünde olmalıdır)

Isırgan otu: kalsiyum ve vitamin yüksek içeriğine sahiptir.
Isırgan otu çayı: 3 çay fincanı kaynamış su içine 3-4 çay kaşığı taze ısırgan otu yaprağı atılıp, 5 daha kaynatılır.ocaktan alındıktan sonra 5 dakika dinlendirip, ılık durumda içilir.(Doktor kontrolünde olmalıdır)

Zencefil: Sperm sayısı arttırır.Erkeklerin özellikle zencefil tüketmesi tavsiye edilmektedir.
Taze Zencefil çayı : Zencefil için su kaynatılır ve zencefil içine atılıp 10 dakika bekletilir. Şayet çok bekletilirse çayın tadı acılaşabilir.bunu içinde ince kesilmiş limon dilimi ve bal ile tatlandırabilirsiniz. (Doktor kontrolünde olmalıdır)
Toz zencefil çayı:1 su bardağı sıcak suya yarım çay kaşığı zencefil tozu koyup karıştırınız.3-4 dakika bekletip, demlendiriniz. Limon ve bal ile tatlandırılır. (Doktor kontrolünde olmalıdır)

Yonca: sinir sistemi bastırıcı nedeniyle kalsiyum ve magnezyum etkisi ve potasyum bakımından kaynaklanmaktadır.(Doktor kontrolünde olmalıdır)

Kusmayı engelleyen bitkiler: Faydalı bitkiler kusmaya engel olabilir örneğin; biberiye, papatya veya adaçayı gibi.
Şeftali: antiemetik özelliklere sahiptir. ve gebelik sırasında sabah bulantısı tedavisi için özellikle uygundur. 1 Su bardağı sıcak su ve 1 çay kaşığı kurutulmuş çiçeklerde demlendirerek kahvaltıdan sonra bir fincan içilir.

Gebelik için tehlikeli bitkiler. (Abortif (Düşürtücü )bitkiler):
Kadınların hamilelik sırasında kaçınılması gereken, tehlikeli bitkiler vardır. Özellikle aşağıdaki bitkilerden uzak durmak gerekir. Bu bitkiler rahim kasları uyararak düşük yapmaya sebebiyet veriler.

Solucan otu: gebe kadınların kullanması çok tehlikelidir. Bazı kadınların adet kanamasını başlatır bu nedenle düşük yapmasına neden olabilir.

Sarı Çiğdem: Kesinlikle alınmamalı, yüksek dozda alınır ise doğumda defektlerine sebep olabilir.

Rues: düşüğe neden olabilir. menstruasyon ve düşükler neden rahim kan dolaşımını artısına neden olur. striknin veya curare benzer eylem ile, düşükler neden olabilir.

Kanotu:Uterus(Rahim)uyarıcıdır.rahimde kasılmalara sebep olur. Ayrıca kusmaya neden olur.

Karakafes otu (Eşek kulağı): Kesinlikle gebelikte kullanılmalıdır.Bebek ,için toksit maddeler içerdiğinde kesinlikle kullanılmalıdır.

Maydanoz: Maydanoz yapraklarında Uçucu yağ apiol varlığı ve beta bisabolene maddeleri düşük yaptırma tehlikesi yaratır. Esansiyel yağların kullanımı nedeniyle apiol zehirli olduğundan birde düşük tehlikesi varsa tavsiye edilmez.

Kafuriye:Rahim kasılmalarına sahip olur.çünkü uteris (rahim) uyarıcıdır.Doğum anormalilerine neden olabilir.

Rezene:Apiol çok zengin olduğunu ve uçucu yağ hamilelik sırasında alınmamalıdır. Düşük tehlikesi olabilir.

Pamuk kökü:Rahimde uyarıcı özelliği olduğundan kanamalara debepolabilir. Gebe ilken kullanılmamalıdır.

Kızıl Yonca: Hamilelik döneminde kızıl yonca kullanılmalıdır. Fitoostrojen içeriği nedeni ile düşük tehlikesi yaratabilir.


Uyarı: Bitkiler doktor gözetiminde kullanılmalıdır. Bitkilerin çoğu halk arasında geleneksel tedavi edici olarak görülse de kesin etkileri kanıtlanmış değildir. Bitkilerin hiçbir etkisi de yoktur diyemeyiz. Ancak Bu bitkileri uzman veya doktor gözetimi altında kullanmak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder