Göz Hastalıklarında Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Yabanmersini, Bilberry Ginkgo Eyebright Complex, Gözlerde kamaşma, duyarlılık, Kontakt lens kullanıcılarında görülen rahatsızlık, Renk algılamasındaki değişimler, Kırmızı ve yanan gözler, Bulanık görme, Kuru ve kaşıntılı gözler, Sulu veya kuru yorgun gözler, göz altı torbaları, göz çevresi kırışıklıkları
Özellikle günümüzde göz sağlımıza çok dikkat etmemiz gerekmektedir. internette çok aşırı sörf, uzun süreli bilgisayar oyunları, Televizyonu uzun sürekli (futbol maçları ve rekabetin diğer türleri) izlemek göz sağlığımızı günümüzde daha fazla tehdit eder niteliktedir.

Bilgisayar önünde tam gün çalışma, uzun süreli kitap okuma ile birlikte uyku eksikliği göz yorgunluğu ve halsizliğe neden olabilir. Çok fazla sigara kullanımı, gıdalarda gözümüz için gerekli olan vitamin ve mineralleri emerek veya ayıklayarak vücudun yeteneğini etkiler, yaşlanmayı hızlandırır. Sıgara kullanımı iştah etkiler ve sonuçta fakir bir diyetin göz sağlığını etkilediği bilinmektedir.

İyi bir diyetle beraber taze meyveler, vitamin A, C ve E ve antioksidanlar açısından zengin olduğundan, göz sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Vitamin A, C ve E ve antioksidanlar, portakal, kivi, kuru kayısı, yeşil yapraklı sebzeler, domates, biber, havuç, ıspanak gibi sebze ve meyvelerde bulunur. Ayrıca, göz sağlığını korumaya yardımcı olduğu kanıtlanmış olan brüksel lahanası, lahana ve lahana gibi sebzeler ile fundagiller ailesinden Yaban mersinidir

Yaban Mersini (Vaccinium myrtillus):
Yaban mersini 16. yüzyıldan itibaren bir şifalı bitki olarak kullanılmıştır. Avrupa'da yaban mersini ekstreleri birçok göz bozukluklarının konvansiyonel tedavinin bir parçasıdır.

Yaban mersini retina kılcal damarlarda kan dolaşımı ve yenilenme ile, iyi görme için gerekli meteryalleri geliştirmeye çalışır. Yabanmersini komplex Vitamin A ve vitamin C içerir.(C vitamini formu antioksidan etkisi ile gözleri korumaya yardımcı olur, A vitamini, göz doku hücreleri ile kan damarlarının büyümesi ve onarımı için gereklidir. A vitamini antioksidan koruma sağlayarak, gözlerin serbest radikallerin yol açtığı hasarı önlemeye yardımcı olabilir.

Flavonoidlerin sınıfına ait anthocyanidin, meyve ve sebzelerde ortak bir pigmenttir. Yabanmersini (Vaccinium myrtillus) anthocyanidin bakımından zengin kaynaklarından biridir. Yaban mersini meyvelerinde bulunan Antosiyanidin da görme sorunları olan kişiler için çok yararlı olabilir. Dünya Savaşı sırasında gece uçuşlarında İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri pilotlarının yorgun gözleri rahatlatmak için yaban mersini reçeli yedikleri bilinmektedir.

1960, 70, ve 80'li yıllarda yapılan çalışmalar, yaban mersini meyvelerinde bulunan antosiyanidinlerin miyopluk, katarakt ve makula dejenerasyonu gibi görme bozukluklarındaki çeşitli semptomları iyileştirdiği belirlenmiştir. Antosiyanidinler, göz kasları ve sinirleri için hayati besinleri taşıyan kılcal damarları güçlü ve sağlıklı kılarak, gözlerin kollajen yapıları korumaktadır.

Yaban Mersini Faydaları:
Kapiller gücü ve esnekliği artırır, Gözlerdeki kılcal kan akışını artırır, Gözlerin enerji üretimi için sorumlu olan enzimlerin üretimini artırır, Anti-oksidan olarak hareket ederek küçük kan damarları güçlendirerek, gözler için gerekli olan oksijen kaynağı geliştirir.

Göz sağlığı için bitkisel göz losyonuda denilen Eyebrigh kullanılabilir. Bilberry Ginkgo Eyebright Complex, Göz otu, Fırazya otu, frengi otu gibi üç bitkinin ekstrelerini içerir. Bu bitkilerin düzgün göz fonksiyonlarım ve göz sağlığım korumakla ilgili etkileri üzerine birçok araştırma yapılmıştır. Sorunlu gözü tedavi etmek için göz yıkama olarak kullanılabilir. Bilberry Ginkgo Eyebright Complex ekstresinde bulunan Göz otu, (Euphrasia officinalis), Fırazya otu, Frengi otu (Lobelya) bitkisindeki tanenler ve kafeik asit, bir anti-enfektif ajan olarak hareket ederek göz iltihabını azaltarak, göz yüzeyi üzerinde koruyucu bir film oluşturur.

Bilberry Ginkgo Eyebright Complex, geleneksel göz tahrişini tedavi etmek için kullanılır. Bilberry Ginkgo Eyebright Complex esas olarak göz iltihabı topikal kompres olarak kullanılır. Bilberry Ginkgo Eyebright Complex kızarıklık ve şişliği azaltmak içinde faydalıdır. Gözlerde kamaşma, duyarlılık, Kontakt lens kullanıcılarında görülen rahatsızlık, Renk algılamasındaki değişimler, Kırmızı ve yanan gözler, Bulanık görme, Kuru ve kaşıntılı gözler, Sulu veya kuru yorgun gözleri önlemeye yardımcı olur.

Çesitli göz hastalıklarında kullanıbilecek şifalı bitkiler ve uygulama yöntemleri.

Göz ve gözyaşı kesesi iltihabı : Ezilmiş Arpa ve papatya bitkisi kaynatılarak gözlere sıcak kompres uygulanır. Arpa bulamama durumunda, keten tohumu suyu veya keten tohumu lapası ile Atkuyruğu bitkisi kaynar suyda haşlanarak elde edilen su süzülerek soğutulmuş infizyon ie gözler yklanabilir.

Gece körlüğü: 100-150 ml Havuç suyu ile 20-30 ml dereotu suyu karıştırılarak aç karnına sabah alınır.

Göz ödemi ve göz iltihabı : 1-2 yemek kaşığı nane üzerine 2 bardak sıcak su dökün, 5-10 dakika kısık ateşte pişirin ve soğumaya bırakın. Sıcaklık, oda sıcaklığına düştüğünde, bu suyu pamuk toplarına emdirin ve 10 dakika boyunca gözler üzerinde kompres yapın. Bu işlemi arka arkaya 3-4 kez tekrarlayın

Glokom : 1/2 fincan ısırgan otuna bir tutam kabartma ekleyin, karanlık bir yerde 8-9 saat bekletin, üzerine bir bardak su dökün suyu süzün ve bu losyonla gözleri yıkayın

Yorgun gözler : Demlenip tükettiğiniz çay poşetlerini derin dondurucuya bırakın, donmuş olan çay poşetlerinin üzerine kaynar su dökün ve çay poşetlerini gözler üzerinde 10 dakika boyunca kompress yapın.

Dereotu tohumuda aynı amaçla kullanılır. Kaynatılan dereotu tohumları çay poşeti içerisine konularak gözler kapalı olmak şartı ile 15 dakika boyunca kompress yapılır.

1 yemek kaşığı Maydanoz üzerine 1 yemek kaşığı kaynar su dökün ve sıcaklık oda sıcaklığına düştüğünde bu infüzyonu tülbent ile süzün iki pamuk bu infüzyon ile ıslatın ve bu ıslak pamukları 10 dakika boyunca gözler üzerinde tutun. Maydanoz suyu özellikle uzun süreli okuma sonrası veya dumanlı bir odada kalmanın neden olduğu göz yorgunluklarında faydalıdır. Ayrıca maydanoz suyu infüzyonu göz şişliklerinde ve gözlerinin altı torbalarının giderilmeside çok faydalıdır.

Yumuşak doku ve göz altı torbalarında, Bir çay kaşığı kuru papatya çiçeğini bir bardak su ile 10 dakika boyunca kaynatın. Bu su hala sıcak iken bir pamuğu bu suya batırın ve gözlere sıcak kompres yapın. Bu kompres gözlerdeki güçlü iltihabı gidererek, şişmiş göz kapaklarının rahatlamasına yardımcı olur ve aynı zamanda göz çevresindeki erken göz kırışıklıkların oluşmasını engeller.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder