Sohbet denilince akla gelir Tabiki Çay...

Çay bitkisi çayın faydaları çayın zararları çayın yararları incebelli bardak karadeniz rize çay yaprağı
Çay

Bilimsel İsmi: Camellia sinensis

Aile : çaygiller (Theaceae)

Çaygiller ailesinden olan bir ağaççıktır. Çayın anayurdu Çin’dir. Ülkemizde Karadeniz Bölgesinde yoğun olarak yetiştirilir. En çok yetiştiren il Rize’dir. 

Çin’de yabani olarak yetiştiği zamanlar 10-12 metreye kadar boylanabilen fakat toplaması açısından kültürü yapılan ağacın boyu 2-3 metreyi aşmamaktadır.



Çay ağacı yaprak dökmeyen bir ağaç türüdür. Haziran ve Temmuz ayların da çiçek açar. Çiçekleri beyaz renkli olup güzel kokuludur.
Çay ağacının yaprakları sert, koyu yeşil renkli, ovaldir. Çiçekler dallarda tek tek bulunur. Meyveleri üç gözlü olup, her gözünde bir tohum bulunur. Yapraklarında; tanen, legumin, esans ve teofilin vardır. Tesirli maddesi, "Tein"dir.
Çay yaprakları; fermantasyondan sonra kavrulursa Siyah (The noir)- önce kavurulursa Yeşil (The vert) çay elde edilir.
İçinde kimyasal madde olmadığı için Yerli çaylar tercih edilmelidir.

Çay'ın Faydaları:
Aşın miktarda tüketilmez ise beden ve zihnî yorgunluğu giderir.
→ Siyah çayın kanser gelişimini azalttığı,
→ Damar kireçlenmesini önler,
→ Mide tembelliğini giderir,
→ Sinirleri uyarır,
→ İdrar söktürür,
→ İshali keser.

Çay'ın Zararları
Haddinden fazla içilecek olursa;
Çarpıntı, Göğüs Anjini, Sinir bozukluğu, Baş ağrısı, Mide bulantısı, El titremesi ve uykusuzluğa sebep olur.

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder