Bilimsel İsmi: Salvadora persica
Aile: Misvakgiller Salvadoraceae
Misvakgiller ailesinden olup, anayurdu Doğu Afrika'dan Hindistan'a Kadar uzanan bölgelerde yetişen, ikiçenekliler sınıfınından olan, Misvak ağacı tuzlu ve step topraklarında yetişir. Misvak ağacı dikensiz, hoş kokulu, yaprakları karşılıklı, derimsi ve çalı formunda bir ağaçtır.
Misvak ağacının odunu çok liflidir.
Misvak ağacının meyvesine Kebas diye adlandırılır.Üzüm salkımı şeklinde, nohut iriliğinde ve meyvesinin içinde küçük sert bir çekirdek bulunmaktadır. Ayrıca meyvesi ilk zaman yeşil olgunlaştıkça kırmızı rengine bürünür. Misvak ağacının meyvesinin tadı acımtıraktır. Olgunlaştıkça rengi kararır ve tatlanır. Meyvesi de yenebilir.
Misvak Ağacının Bileşenleri
* C vitamini
* Silisyum
* Sodyum
* Tanen asidi
* Reçine: Diş minesi üzerinde bir katman oluşturur ve çürük oluşumunu engeller.
* Hardal yağı
* Klorür vb.
Dallarının ucundaki kısım diş fırçası yerine kullanılır.
Misvak Ağacının Geleneksel Kullanımı;
* Dişleri temizler, dişetlerini kuvvetlendirir.
* Ağız kokusunu giderir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder