Kırmızıdan Gelen Şifa Pancar / Pancar suyu
Ispanakgiller ailesinden olan şifalı bitki pancar, iki yıllık otsu bir bitkidir. İlk yıl çiçek açamayan pancar , ikinci yıl hzlı bir uzama ile 20_50 cm arasına uzunluğa ulaşır.
Tepede ki çiçekleri bir arada ve rengi ise yeşildir.Köklerini dışarıdan görmek münkündür. Dış rengi sarıya çalan beyaz, iç rengi ise beyaz renktedir.Silindir gibi görünen başlar zamanla koni şeklini alırlar.
Şifalı bitkiler arasında yeri alan kırmızı pancar yapraklarının rengi kahverenginden kızıla döner. Şekli ise küre gibidir. Şeker pancarına kıyasla küçük dış rengi ise grimsi kırmızı içi ise kıpkırmızıdır.
Gelişmiş kök yapısı sayesinde kuraklığa dayanıklılığı yüksektir. Açık renkten koyu renge kadar bir çok tonu bulunan pancar, yaprak sapı,,yetişme sıklığına, sulaması ve güneşlenmesine göre boyu belirginleşir.
İçerisinde çok fazla doğal antioksidan barındıran pancar insan beslenmesinde de önem olarak en üst seviyeleri almıştır.Hücre mutasyonlarının azaltıcısı olan nitrozaminlerin deposu olduğundan insan bedeni için çok faydalıdır. Bünyesin de yüksek oranda foleta barındırır.
Şifalı bitkimiz sıcaktan çok hoşlanmaz ama yeterli neme ihtiyacı vardır. Çimlenme döneminde 20-25 derecelik sıcaklıkta çimlenme düzenli olur ve meydana gelen donlar bitkinin çiçek açmasına neden olur.Torağın kil içermesi çimlenmede sorunlar yaratır. Eğer toprak PH’sı 7 civarında olursa başarı oranı yükselir.
Toprak ekilmeden öce oldukça inceltilmelidir ve sonrasın sıkılaştırılmalıdır. Bu nedenle pancar yapımında merdane kullanılır.3o santimetrelik sıralar üzerine 2-4 santimetre aralık verilerek mibzer akım yapılmalıdır. Çimlenmeden sonra seyreltme işlemine geçilir, tohumlar, iki haftalık bir süre içinde çimlenmesini tamamlar. Bitki gerekli olgunluğa ulaştığında özel makinelerle toplanır. Pazarlama hemen yapılacaksa demetler haline getirilir. Muhafaza sıfır derecenin üzerinde yapılır.Kumda katlanarak yapılması pancar yumrularını canlı tutar.
Eski tarihlere gidecek olursa yunanlılar ve Romalılar için pancar çok önemli bir şifalı bitkidir. Düzenli yetiştiriciliğe 16. Yüzyılda geçilmiştir.Pancar kendine anavatan olarak . Akdeniz kıyı şeridi, Ege denizi çevresi, Batı Anadolu, Hindistan ve Orta Asya’yı seçmiştir.Ülkemizde bir çok pancar türü vardır.Ülkemiz de en çok üretimin rastlandığı bölge ege ve Marmara bölgesidir. Şifalı bilgilerin başında gelen pancar turşu yapımının yanında çok güzel bir renge sahip olduğu için gıda boyası olarak da kullanılmıştır.
Pancarın yetiştiği bölgelere gelecek olursak en çok kendi ülkemiz Türkiye de yetişir. Ayrıca Suriye, flitsin ve Mısır’da da yetişmekte, buralardan dünyanın dört bir yanına yayıldığı düşünülmektedir.
Kökleri sonbaharda sökülür, temizlenir ve şeker fabrikalarına işlenmek üzere gönderilir. Hatta evlerde de fırında ve közde yapılışına rastlanılır.
Kırmızı pancar yaprağı yeni çıkmaya başladığında sofralar da yerini bulur. Köklerinden yemekler yapılırken salatası ve suyundan da besin olarak faydalanılır. Şeker pancarında sakaroz ve betain bulunur.
Borda renge sahip, turp sebzesine benzerliği ile dikkat çeken pancarın saymakla bitmeyecek faydaları vardır. Şifalı bitkiler arasında ilk sırayı alan pancar, kan basıncını dengelediği ve kan dolaşımına fayda sağladığı için tam bir kalp dostudur. Bunun yanında tansiyonu düzenleyen pancar suyu, içinde barındırdığı vitamin ve antioksidanlar sayesinde de hastalıkları önlemede yardımcıdır. Pancar içinde; kalsiyum, iyot, bakır, sodyum A, B1, B2, B6 ve C vitamini barındırır. Ayrıca içinde çok fazla da demir bulundurur.
PANCARIN FAYDALARI
Kalbin koruyucusudur.
Kanda ki hemoglobin seviyesini yükselterek aneminin önünü keser. İyi bir antioksidan olan pancar detoks içinde kullanılır.
Diyabete karşı savaşını ise glikoz seviyesini düşürerek yapar.
İçerdiği yüksek lif sayesinde sindirime yardımcı olur ve kabızlığı önler.
Hafızaya da olumlu etkileri olan pancar dolayısıyla öğrenmeyi kolaylaştırır.
Bir inanılmaz özelliği ise kansere kafa tutmasıdır. Bir çok kanser türüne gögüs gerer.Tümör oluşumlarını engeller ve toksinleri vücuttan dışarı atar.
Karaciğer ve böbreklere de çok iyi gelen pancar suyu, araciğer hücrelerinin işlevlerini uyarır ve safra kanallarını korur.
Gut hastalarına iyi geldiği bilinmekte olan pancar suyu gözlere de iyi gelir.
Kemikleri güçlendirdiğinden dolayı osteoporoz( kemik erimesi) yakalanmayı önler.
Pancar Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Şifalı bitkiler arasına giren pancarın suyu cilde de epeyce iyi gelir. Hatta düzenli içildiğinde ciltte ki yorgunluğu alır. Ciltte oluşsan akne ve sivilceler üzerinde etki gösterdiği bile görülür. Yüzde ki kırışıklıkları azaltan pancar, yaşlanmayı geciktirir. Kaz ayaklarını önleyen bu şifalı bitkimiz yaşlılık çizgilerinin geciktirilmesinde önemli rol oynar. Cilt kuruması için birebirdir. Ölü hücrelerden cildi arındırarak, nemlendirici özelliğiyle esnek ve pürüzsüz bir cilde sahip olmanızı sağlar. Pancar suyu içerisinde fazlaca potasyum içerdiğinden saç dökülmesinin de önüne geçer.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder