Hıltan Bitkisinin Anavatanı Asya'dır.

 Vücut dinçlik,  enerji, Nezle,  Grip,   fayda, yarar, zarar,  Göğüs,  yumuşak,  öksürük,  Balgam,   Diş ağrısı,  Sinir,   Midevi, Yatıştırıcı,  spazm, . İştah Antioksidan, Böbrekler, C Vitamini, Cilt, Diş, Güneş Lekeleri, Karaciğer, Kepek, Limon, Mide Yanması, Yara,  Limonun faydaları,
Hıltan

Bilimsel İsmi:Ammi Visnaga
Aile: Maydanozgiller

Maydanozgiller familyasından , anavatanı Asya, Avrupa ve Afrika’ya yayılmış, daha sonra dünyanın hemen her yöresine yayılmıştır.
20-100 santimetre yükseklikte, bir veya iki yıllık, beyaz çiçekli, otsu bir bitkidir. Hıltan otu yol kenarlarında, tarla ve ormanlık alanlarda kendi kendine yetişebilme özelliğine sahiptir. Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açan, meyvesinin keskin kokusu ve acı lezzeti vardır. Meyve sapları Ortadoğu’da kürdan olarak kullanılır.

Hıltan bitkisi kürdan otu veya diş otu diye adlandırılmasının sebebi çiçek saplarının kürdan olarak kullanılmasından dolayıdır.

Hıltan Bitkisinin İçeriğinde; Sabit ve uçucu yağ, Visnadin, Reçine ve Kellin gibi maddeler bulundurmaktadır.

Hıltan bitkisinin Geleneksel Kullanımı:

*İlmi araştırmalar 1879’da Mısırlı Mustafa Efendi tarafından yapılmış ve böbrek, mesane taşlarını düşürmek için kullanılmıştır.

*Meyveleri kurt düşürücü olarak,

*Aybaşı kanaması azlığında,

*Ağız yaralarında,

*Damar sertliği,

*Egzama,

*Astım ve Basur’da kullanılmıştır.

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder