Narin, Kokulu Kırmızı Akçaağaç

ağaç bakımı , karadeniz,bitki bakımı,  çiçek, yaprak, fayda, zarar, yarar, bitkiler
Kırmızı Akçaağaç

Bilimsel İsmi: Acer Rubrum
Aile:Akçağaçgiller (Aceraceae)

Anavatanı Kuzey Amerika'dır. Ayrıca Avrupa ve Türkiye'de de yetiştirilmektedir. 30-35 m kadar boylanabilir. Asitli topraklar ile tuzlu topraklar ve sahil arazide yetiştirmeye uygundur. Kireçli topraklardan hoşlanmaz. Su kıyılarında ve nispeten çukurca yerlerde yetişir.
Kırmızı Akçaağaç Tohum Özellikleri ise Mayıs ayında olgunlaşan ve çimlenme engeli olmayan tohumlar 5 mm. uzunluğunda olup yenir.


Yaprakları karşılıklı dizilişte, yürek biçiminde ve 3 -5 loplu ve lopları fazla derin değildir. 5-10 cm. uzun ve kenarları düzensiz dişlidir. İlkbaharda kırmızı renkli açan yapraklarının rengi, yaz aylarında üst yüzü koyu parlak yeşil, alt yüzü ise mavimsidir. Yaprak damarları boyunca tüylü olup kırmızımsı 5-10 cm. uzun bir yaprak sapı vardır. Sonbaharda yapraklar dökülmeden önce parlak kırmızı veya sarı bir renk alır.

Meyve ile birlikte kanadın uzunluğu 6 -10 cm.dir. Kanatlar arasındalar bir açı vardır. Erken ilkbaharda açan çiçekleri ince, narin saplı, kokulu, kırmızı ve ender olarak da san renkli ve sürgün ucundan aşağı doğru sarkar. Dişi çiçekler farklı ağaçta salkımları parlak kırmızı ve disk şeklinde, erkek çiçekler ise 8 stamenli, koyu kırmızı ve daha küçük bir disk şeklindedir.

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder