Bilimsel ismi: Lens culinaris
Aile: Baklagiller (Fabaceae)
İlk çağlardan beri Akdeniz bölgesinde yetiştirilen, baklagiller ailesinden olan beyaz çiçekli 30 -70 cm boylarında, yumuşak ve ince gövdeli, disk seklinde meyveleri olan, tek yıllık otsu bitkidir.
Mart-Nisan aylarında ekilir. Mercimek ince ve zayıf kök şekline sahip olup, kökü yüzeyseldir. Gövdeleri dik ve tüylüdür.
Yapraklar bileşik yapraklar şeklinde olup, yaprak sapının uç kısmı incelmiş ve sülük şeklini almıştır.
Çiçekler ise yaprak koltuklarından çıkarlar.
Meyveleri bakla tipinde sarımtırak esmer renkteki şişkin torbalarda oluşur. Besin olarak kullanılan yuvarlak yassı tohumudur.
Birçok çeşidi vardır. Rengine ve biçimlerine göre isim alır örneğin; Kırmızı Mercimek, Yeşil Mercimek, Sarı Mercimek, Kahverengi Mercimek gibi.
İçeriğinde B vitaminleri, demir ve Fosfor vardır. Önemli besinlerimizden biridir.
Mercimeğin Faydaları:
-Beden ve zihin gücünü artırıyor.
-Sinirleri kuvvetlendirir.
-Bağırsaklara yumuşaklık verir.
-Kabızlığa iyi gelir.
-Kan yapar.
-Anne sütünü artırır.
-Baharatlı çorba şeklinde yenmesi tavsiye edilir.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder