Fesleğen Hindistan ve Asya'nın tropikal bölgelerde özgüdür

A vitamin, K vitamini, C vitamini, magnezyum, demir, potasyum ve Kalsiyum
Fesleğen Bitkisinin özellikleri:

Bilimsel adı:Ocimum basilicum L.
Ortak isim: Reyhan, fesleğen.
Aile: Nane -Ballıbabagiller (Lamiaceae)

Fesleğen’in Botanik açıklaması:
Anavatanı Asya anakarası ile Akdeniz, Güney Ege ile Akdeniz Bölgelerimizin ılıman bölgelerde ve kıyı kesimlerinde yetiştirilen fesleğen bir yıllık otsu bir bitkidir. 15-60 cm’ye kadar boylanabilir. Hoş kokulu, oval ya da elips biçimli ve çeşitlerine göre parlak yeşil ya da koyu mor renkli yaprakları vardır. Bitki yaz mevsimi sonlarında tepesinde 6’lık demetler halinde iki dudaklı mor-pembe veya beyaz renkli çiçeklerini açar. Soğuğa karşı oldukça duyarlı olan fesleğen bitkisi çok sıcak ve kuru ortamları sever. Kullanım alanı ise taze çiçekli dalları vede tohumlarıdır. Fesleğen hem taze hemde kuru olarak yemeklerde kullanılır.

Fesleğen A vitamin, K vitamini, C vitamini, magnezyum, demir, potasyum ve Kalsiyum bakımından zengindir.

Fesleğen’nin Geleneksel Kullanımı:
-Sindirime yardımcı olur ve mide spazmları önler, mide fıtığı, mide gazı, mide ekşimesi, mide ağrısı, gastrit, bazı durumlarda çok kullanılmıştır.
-Yatıştırıcı olarak Sinir sistemini güçlendirir.
-Bitki özü kişinin iştahını açar.
-Anti-kusturucu kusmayı önlemde
-Rakım hastalığı, Kan dolaşımını artırmaya yardımcı olabilir.
-Ağızda oluşan yaralarda kullanılmıştır.
-Kadınlarda süt verimini artırmak için kullanılmıştır.
-Bedeni güçlendirici tonik etkisi de bulunmaktadır.

Hamile (gebe) kişiler fesleğen çayını aşırı miktarlarda içmemelidir.

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder