Doyma Hissi Verdiğinden Zayıflamaya Yardımcı Dereotu

salata yemek dereotu faydaları diyet  Protein Potasyum Demir Fosfor  Kalsiyum  A ve C vitaminleri
Dereotu (Anethum graveolens)

Anavatanı Güneydoğu Asya ile Akdeniz olan ayrıca ülkemizde yaygın şekilde yetiştirilen dereotu 1 yıllık otsu bitkidir. Maydanozgillerden iplik biçiminde yaprakları olan güzel kokulu bir bitkidir.60-120 cm’ye kadar boylanabilir. 3-4 parçalı ipsi yapıda, hoş kokulu, yeşil yada mavi yeşil renkli yaprakları vardır.

Dereotu yaz mevsimi ortalarında üstü düz şemsiyeler oluşturarak koyu sarı renkli minik çiçeklerini açar. Bu çiçeklerinden esmer renkli, yassı oval biçimli küçük tohumlarını olgunlaştırır. Sonbahar ayında toplanıp, kurutulur. Tohum ve yapraklarının kurutulması ile baharat elde edilir. Salatalarda ve yemekler de kullanılır.


Dereotu İçinde Bulunan Bazı Bileşenler
Ftalidler
beta karoten
hidroksikumarinler (ombeliferon)
furanokumarinler (bergapten vs..)
Uçucu yağ (karvon, dereotu apiolü, limonen)
Eterik Yağ
Protein
Potasyum
Demir
Fosfor
Kalsiyum
A ve C vitaminleri vb…

Dereotu’nun Geleneksel Kullanımı:
-Mide, hazım ve bağırsak gazları için
-Hıçkırık ve hava yutmayı önlemede
-Anne sütünü artırma
-Ağız kokusunu gidermek
-Doyma hissi verdiğinden zayıflamada yardımcı ve
-Yemek ve salatalarda tat vermek için kullanılmıştır.

Not: Hamilelikte kullanılmamalıdır. Kullanılma durumunda doktora danışılmalıdır.

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder