Ağız bakterilerini yok eden antiseptik, aromatik bitkiler vardır. kötü nefes kokusu ve tedavi için bitkiler kullanılır.
Kötü nefes tedavisinde bitkilerin kullanımını:
Nane: Bazı bitkilerin sarımsak ve soğan gibi kötü kokulu sebzelerin kokularını etkisiz hale getirir.
-Bir su bardağı sıcak suya birkaç nane yaprağı koyup çay infüzyon yapıp günde iki bardak için.
Maydanoz: Ağız kokusunu giderici bir bitkidir. İstenirse çiğneme yoluyla istenirse nane şeklinde çay infüzyon temiz nefes sağlar.
Kumkuat: Antiseptik ağız kokusu tedavisi için mükemmel bir çözüm, ağız kokusuna neden olan bakterilerle savaşır. Kötü ağız kokusu için gargara yapılmalıdır.
Adaçayı: Ağız kokusu neden olan bakterileri öldürür.(bir su bardağına 1 tatlıkaşığı kurutulmuş adaçayı koyup çay infüzyon yapılır.
Okaliptüs: Adaçayı gibi, bol miktarda sıvı bileşenleri açısından zengindir (Su içinde yaprakların infüzyon yapıp gargara yapın)
Tarhun: Tarhun kötü ağız kokusu için bir çare olarak kabul edilmiştir
Kekik: iltihap veya yaralar iyi gelmesinin yanında kötü nefes mücadele için de kullanılmıştır. (Su içinde kurutulmuş özellikle kekik çiçekleri ile hazırlanmış bir gargara ağız içini dezenfekte etmiş olur.
Tarçın :Tarçın 50 aromatik bileşenleri içermektedir. Özellikle terpenler bakımından oldukça zengindir.
(bir litre suya birkaç yemek kaşığı parçalanmış tarçın, infüzyon ile gargara yapılmalıdır.)
Spirulina: Klorofil içeriğinin olması ağız kokusu veya kötü koku tedavisi için çok uygundur. Klorofil ağızda güzel bir koku sağlar.
Anason: Pek çok kültürde yaygındır. (Yemeklerden sonra anason meyvesi yemek ağız kokusuna engel olur.)
Rezene: Yemeklerden sonra bu bitkinin tohumlarını çiğnemek kötü nefes kurtulmayı sağlar.
Kişniş: Doğu ülkelerinde yaygın olarak kullanılır. Ayrıca yarım litre su içine bir çay kaşığı tohum ekleyip, 3-4 dakika kaynatıp gargara yapın.
Dereotu: Kakule gibi, bu bitkinin tohumlarını çiğneyerek kötü nefesi temizleyebilirsiniz.
Zencefil :Yemeklerden sonra ağzınızı tazelemek için zencefil kullanmaktır. Zencefil çayları da uygundur.
Ağız kokusu neden olabilecek gıdalardan bazıları:
Sarımsak: Sarımsak ağız kokusu ile üne sahiptir. Ancak sarımsak dan uzak durmak doğal bir ilaçtan vazgeçmek demektir. Sarımsak kokusunu gidermek için maydanoz sapı çiğnemelidir.
Soğan ve sarımsak uçucu yağlardan zengin olduğu gibi çok kötü koku üreten iki gıdadır. Hatta bileşikler deri gözenekleri yoluyla atılır.
Kötü nefes sorunları olan insanlar bu iki gıdaya dikkat etmelidirler.
Peynir ve süt: Özellikle peynir (Cabrales peynir, Camembert, Miro, vs.) çok kötü koku üretirler. Hayvansal ürünler bölümünde yer alan diğer gıdalar, sosis, ton balığı, hamsi, vb.
Ağız kokusu sorunu çözmek için, aşağıdaki öneriler;
-Dişler, dil ve ağız dahil olmak üzere her yemekten sonra ağzını, kapsamlı olarak temizlemek(diş fırçası ve diş ipi ile) gerekir.
-Bunu yapmak için mutlak uygun zaman bulmak gerekir, zaman problemi var ise biraz Elma Kereviz veya Havuç çiğnemekte yararlı olabilir.
-Dil temizliği de kötü nefes için önemlidir. Dilde bakteri içerdiği için diş fırçası ile dilide fırçalayınız.
-Dişler de çürük ya da iltihaplı yaraların varlığı kötü nefese neden olabilir bunu için uzman diş hekimine başvurmalısınız.
-Ağız kokusuna neden olan yemek yeme kaçının. (Sarımsak yenildiğinde maydanoz yenmelidir, çünkü sarımsak kokusunu etkisiz hale getirilebilir.)
-Stres önlemek ve yemeği yavaş yavaş yiyin, yiyecekleri iyice çiğneme sindirime yardımcı olur.
-Bol miktarda su içilmelidir.
-Uygun bir diyet, zengin doğal gıdalar, vücut sıvılarını artırmak ve kabızlık sorunu önlemek için bir yoldur.
-Birçok besin eksiklikleri, B vitamini eksikliği gibi, ağız kokusu neden olabilir. Gıdalar E vitamini içeren yiyecekler bize yardımcı olabilir.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder