Bebeklerde Gaz Sancısı & Ev Çareleri

gaz sancısı,bebeklerde gaz,gaz ağrısı,gaz
Bebeklerde Gaz Sancısı:

   Gaz sancısı bebekler arasında oldukça sık görülen yaygın bir sorundur. Ama gaz sancısı kolay kolay geçmez, Ebeveynler doğal olarak mümkün olduğunca hızlı bir şekilde gaz sancısından bebeği kurtarmak için farklı bitkisel tedavi yoluna başvururlar.
Bebeklerde gaz oluşmasının sebepleri vardır. Gazlı yiyecekler, hava yutma sindirim sistemi yoluyla gıdanın hızla hareket etmesine neden olan sindirim sistemi olgunlaşmamış olmasıdır. Bir bebekte gaz ağrısının ilk işareti keskin ve tipik çığlıklar, uzun süre ağlama, bacaklarını karnına doğru çekme, yemek yeme isteksizliği, uyku problemi, normalden daha fazla şişkinlik ve geğirme ile fark edilir.
   Eğer çocuk gaz sancısından dolayı acı çekiyorsa, birkaç basit adımla ve ev tedavisi ile önlemek ve buna karşı mücadele etmek gerekir. Sorun bir kaç gün devam ederse tıbbi olarak altta yatan bir neden olup olmadığını belirlemek için bir doktora danışmak gerekir.

Bebeklerde Gaz Sancısı için Bitkisel Çözümler:

Şeytantersi Otu: Asafetida nedeniyle mükemmel ağrı kesici olan antispazmodik ve antiflatulen özellikleri aynı zamanda sindirim sistemine yardımcı olduğundan gaz oluşumunu engeller.

Bir yemek kaşığı toz şeytantersi otunu sıcak su ile karıştırıp, çocuğun göbeğine yumuşak dokunuşlarla sağa doğru hafifçe masaj yapın.
Çocuklar için olgun bir muz içersine az miktarda şeytantersi tozu koyup günde bir kez çocuğa verilebilir.
Çocuğu emziriyorsanız ılık bir bardak su içersine ½ çay kaşığı şeytantersi tozu ekleyin ve günde iki kez içirin.

Masaj Yapma: Masaj gaz sancısı çeken bir bebek için ebeveynler başvuracağı en iyi yoldur. Mide masaj bağırsaktaki sıkışmış gazı hafifletmeye yardımcı olacaktır.
Biraz ılık zeytinyağı ya da hardal yağı ile saat yönünde 2-3 dakika masaj yapın. Gün içerisinde 2-3 kez tekrarlayın.

Rezene: Rezene bebeklerde gaz gibi sindirim sorunları gidermede oldukça faydalıdır. Sıkışmış gaz ve acıyı dağıtmak rahatlatmak için gaz giderici ve antispazmodik özellikleri vardır. Ayrıca oluşacak gazı önler.
1 ½ çay kaşığı. Rezene tohumu, 4 su bardağı suyun içerisinde 10 dakika kaynatın. Tatlandırıcı ekleyip oda sıcaklığında soğutun. Günde 1-2 çay kaşığı bebeğe içirilir.

Papatya: Bebeklerde gaz sancısını azaltmaya yardımcı olan papatya, küçük çocukların gaz sancısı, mide rahatsızlıkları için iyi bir çözümdür. Bu bitki ayrıca sindirim sistemini iyileştirilmesi ve gaz oluşumunu engelleyen, sindirim sistemindeki kasların dinlenmesine de yardımcı olur.
Bir su bardağı sıcak suya ½ çay kaşığı papatya çiçeği ilave edip, kaynatın. Tatlandırıcı koyup, oda sıcaklığında soğutun. Günde bu çaydan 1-2 çay kaşığı birkaç kez verilebilir.

Emziren anneler papatya çayından günde 2-3 defa bir fincan içebilirler.

Su: Çocuğunuz gaz sancısından muzdarip ise, onun sıvı alımını arttırmak gerekir. Sindirim yolu fonksiyonları daha düzgün çalışması için vücudun yeterli sıvı alması gerekir. Ayrıca gaz çıkarmak, kabızlığa yardımcı olacaktır. Çocuğunuz gün boyunca yeterli su içtiğinden emin olun. Mümkünse çocuğunu sindirimine yardımcı olarak ılık su verin.
Soda ve gazlı içeceklerden çocuğunuzu uzak tutun.

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder