Karahindiba kuzey ılıman bölgelerin mera ve çayırlı alanların her yerinde yıl boyunca bulunabilen önemli bir şifalı bitkidir. Karahindiba tohumları rüzgarla her yere dağılır ve uygun şartları taşıyan heryerde bol miktarda bulunur.
Karahindiba bir ilaç olarak onuncu ve on birinci yüzyıllar da yaygın olara Arap hekimleri tarafından on üçüncü yüzyılda Avrupa hekimleri tarafından bir ilaç olarak kullanılmaya başlanmış ve hala yaygın olarak kullanılmaktadır.
Karahindiba kökleri karaciğer şikayetleri için bir çare olarak kullanılmakta ve Hindistan'da bu amaçla büyük ölçüde yetiştirilmektedir.
Kuru Karahindiba kökü Meyankökü köklerine benzer, Meyankökü kökleri büyük bir alana yayılır ve tatlı bir tadı vardır. Karahindiba köklerinine acı bir tadı vardır.
Karahindiba kökünün baş bileşenleri Taraxacin, Acrystalline ve İnulin'dir, acı tadı veren Taraxacerin, buruk tadı veren Inulin'dir. Karahindiba köklerinin diğer bileşenleri gluten sakızı, potas ve nişastadır. Inulin maddesinin diüretik etkisi vardır, sindirim sistemi için genel bir uyarıcıdır ve esas olarak karaciğer ve böbrek bozukluklarında kullanılır.
Karahindiba birçok patentli ilaçlarda kullanılır, zehirli değildir ve büyük dozlarda alınabilir. Diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında bu ilaçların etkilerinde hiç bir olumsuzluğu yoktur..
Karahindiba çiçeklerinden hazırlanmış tentür günde üç kez olmak üzere bir bardak suya 10-15 damla dozlarda alınabilir. Tentürün hazırlanışı: Karahindiba çiçekleri (1 bardak suya 1 yemek kaşığı kuru karahindiba çiçeği) sıcak suda 10 dakika kaynatılır kapalı cam şişede ve serin yerde 3 gün bekletilir ve süzülüp temiz bir şişede buzdolabında saklanır.
Karaciğer şikayetlerinde, Karahindibanın çok belirgin bir rahatlama sağladığı söyleniyor. Dilimlenmiş Karahindiba kökü, Kuzukulağı gibi bazı yapraklar ile birlikte bir yumurta sarısı da kullanılarak kaynar suda pişirilmiş hazırlanan bu lapanın kronik karaciğer tıkanıklığı gibi zorlu durumlarda büyük bir rahatlama sağladığı bilinmektedir.
Dilimlenmiş karahindiba kökleri 20 dakika boyunca kaynatılır ve süzülür şeker veya bal ile tatlandırılır. Günde iki kez olmak üzere bir bardak olarak alınabilir.
Karahindiba sürekli kabızlık durumlarında hafif bir müshil olarak kullanılabilir. Mide tahrişlerinin aktif tedavinde kullanılabileceği gibi iştah arttıran ve sindirim sisteminin çalışmasını teşvik eden iyi bir etkiye sahiptir.
Karahindiba kökleri, Verem ve bazı cilt hastalıklarında görülen su toplama durumlarında veya kombine ilaçların kullanımında görülen karaciğer sertleşmelerinin tedavisi için kullanılır. 1 litre su içinde karahindiba kökleri kaynatılır ve her üç saatte bir doz olarak bir bardak alınır.
Karahindiba Çayı
1 çay kaşığı Karahindiba çiçeği 10 dakika kaynar suda demlenir ve süzülür bal ile tatlandırılır, gün boyunca birkaç bardak içilir. Bu çayın ödem tedavisinde olumlu etkisi onaylanmıştır.
50 gr Taze Karahindiba köküünü dilimleyin ve 1 litre suda kaynatın ve süzün, soğumaya bırakın bu tentürü karaciğer rahatsızlıklarının neden olduğu halsizlik durumlarında günde 2 bardak olamak üzere kullanın.
Ya da 20 Gr. Karahindiba kökü, 10 gr. Meyankökü, 5 gr. Keten tohumunı 1 litre suda kaynatın yemeklerden sonra bir bardak olarak alın bu karışım, yemeklerden sonra ortaya çıkan mide şişkinlikleri veya baş dönmelerini önleyecektir.
Safra Taşları İçin
20 gr. Karahindiba kökü, 20 gr Kök maydanoz, 20 gr Melisa otu, 10 gr.. Zencefil kökü, 10 gr. Meyan kökünü 2 litre suya yerleştirin ve kısık ateşte 15 dakika kaynatın süzün ve günde 2 bardak olmak üzere kullanın.
Sarılık tedavisi için
20 gr. Karahindiba kökü, 10 gr. Zencefil kökü, 10 gr. Kimyon tohumu, 10 gr. Tarçın kabuğunu 1 litre suda hafif ateşte 20 dakika boyunca kaynatın ve süzün, soğumaya bırakın günde 2 bardak olmak üzere kullanın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder