Saçkıran Hastalığı (Alopesi Areata) nedir?
Saçkıran hastalığı genellikle saç bölgesinde yuvarlak yamalar halinde kelliğe neden olan bir saç dökülmesi durumdur. Bu hastalığa bazen yüzde sakal bölgelirinde de ratlanır. Bazı durumlarda, saçkıran hastalığı bazı otoimmün hastalıklar ile ilişkili olmasına rağmen saçkıran hastalığının nedeni bilinmemektedir. İnsanların yaklaşık beşte birinde yada ailesinde yaşanmış bir saçkıran hastalığı öyküsü vardır.
Saçkıran Hastalığı için Doğal ve Bitkisel Çözümler
Saçkıran hastalığında dökülen bölgedeki saç genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan bir yıl içinde tekrar çıkar. Aşağıda saçkıran hastalığı için araştırılmış bazı doğal çözümler vardır.
1) Saçkıran Hastalığında Uçucu Yağlar
Uçucu Kombinasyon yağlar saçkıran hastalığına yakalanmış 86 kişi üzerinde denenmiştir. Bu kombinasyon yağlar kekik, biberiye, lavanta, sedir ağacı yağından oluşan bir uçucu yağlar kanşımıdır. Kekik, biberiye, lavanta, sedir ağacı yağı aynı oranlarda karıştırılmış ve bu yağ, günlük olarak kafa derisi içine masaj edilmiştir.
7 ay sonra, uçucu yağ karışımı kullanan 83 kişiden 41 kişide iyileşme gözlenmiştir. Bu uçucu yağ karışımının hiçbir yan etkisi yoktur fakat esansiyel yağların topikal uygulama ile ilişkili olmasına rağmen, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
2) Saçkıran hastalığında Soğan Suyu
Dermatoloji Dergisinde yayınlanan bir çalışmada, saçkıran hastalığı olan kişilerde soğan suyu etkisi incelenmiştir. Saçkıran hastalığı bulunan 8i kadın, 23 kişiye, iki ay boyunca günde iki kez hastalıklı bölgeye soğan suyu uygulanmıştır.
Soğan suyu uygulanan insanların tedavinde iki hafta içinde 17 kişide saç büyümeye başlamış,. 4. haftada, saç çıkan kişi sayısı 19, altı hafta sonra, saç çıkan kişi sayısı 20 olmuştur. bu oran % 86.9 olarak gerçekleşmiştir. Soğan suyu uygulamasındaki iyileştirme erkekler arasında anlamlı derecede yüksek bulunmuştur.
3) Saçkıran Hastalığında Hipnoz Tedavisi
Saçkıran hastalığı olan kişilerde saç büyüme ve gelişimi üzerinde hipnozun kullanımını araştırılmıştır. Çalışmalara saçkıran hastalığı bulunan 28 kişi yer katılmıştır.
Hipnoz tedavisinden sonra, tüm hastalarda anksiyete ve depresyon tedavisinde iyileşmeler gözlemlenmiş, hipnoterapide 3 ila 8 seans sonra 28 kişi arasında, 12 kişide saçkıran hastalığı olan bölgede saç büyüme gözlemlenmiştir.
Bu veriler ışığında saçkıran hastalığına, çevresel faktörlerle birlikte stresinde neden olduğu söylenebilir.
Saçkıran hastalığı nedenleri hakkında daha büyük ve iyi tasarlanmış çalışmalara ihtiyaç vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder