Yüz Kızarıklığında (Rozasea) Ebegümeci Bitkisi

rozasea, burun ve yüz bölgesinde kızarıklık, sivilce, gül hastalığının ilacı, gülleme hastaliği, rozasea hastalığı, rozasea hastalığı tedavisi, ebegümeci, Sindirim sistemi ülserleri, göz kızarıklığı, gastrit, mesane iltihabı, mide ve bağırsak mukoza iltihabı, göz kuruluğu,
Rozasea (Gül hastalığı) genellikle 30′lu yaşlarda başlayan bir cilt hastalığıdır. Rozasea hastalığı, gül hastalığı, gülleme olarak da bilinmektedir. Yüz, özellikle de burun bölgesindeki kızarıklık, ve sivilcelerle kendisini belli eder. Rozesea rahatsızlığının nedeni tam olarak bilinmemektedir, Rozasea (Gül hastalığı) nedeni B vitamini eksikliği, alkol, sıgara tüketimi ve depresyon olarak sayılsa da,. Rozasea (Gül Hastalığı) özellikle burun çevresi kızarıklarından yakınanların ortak özelliği mide ve sindirim problemlerinin de olmasıdır. Bir ortak özellik ise gözde yanma ve güneş ışığına karşı hassasiyettir. Rozasea hastalığı, kişilerde psikolojik, sosyal ve fiziksel sorunlar yaratmaktadır.

EBEGÜMECİ:
Yol kenarları ve eski duvar kıyılarında, harabeliklerde ve insanların yaşadıkları yer yakınlarında, çiçek ve sebze bahçelerinde yetişir. Anadolu'da bir çok türü yetişmekte olup çiçek ve yaprakları ayırım yapılmaksızın "Ebegümeci" olarak adlandırılır.

Ebegümeci, sapları, çiçekleri ve yapraklarında jelimsi bir madde içerir. saplar, yapraklar ve çiçekleri Haziran - Eylül ayları arasında toplanır. Bitki kurutulduğunda bazı özelliklerini yetirmesine rağmen kuru olarakta kullanılabilir.

Hazırlanışı: Bir su bardağı ılık suya, yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış Ebegümeci bitkisi (1 Litre suya, 3 tatlı kaşığı) eklenerek 1 gece demlemeye bırakılır ertesi gün süzülerek hafifçe ısıtılır.

Rozasea (Gülleme)hastalığının yol açtığı kızarıklıkların bulunduğu burun ve çevresi ve gözlere bir pamuk yardımıyla kompres yapılır. Yine bu su günde 2 çay bardağını geçmeyecek şekilde yudumlanarak içilir, ağız bu suyla gargara yapılır.

Nefes darlığına yol açan akçiğer amfizemi, ebegümeci çayı ile iyileştirilebilir. Bu durumda günde 3 bardak çay içilmeli, süzüldükten sonra geriye kalan bitki çiçek ve yaprakları ısıtılarak akciğerlerin üstüne gelecek biçimde göhüs üstüne kompres yapılmalıdır.

Göz kuruluğu ve yanmalarında ebegümeci çayı banyosu ve kompresi uygulandığında mükemmel sonuçlar alınabilir.

Ebegümeci çayı, mukoza iltihaplarında, gastrit, mesane iltihabı, mide ve bağırsak mukoza iltihabında ve solunum yolu iltihaplarında etkilidir.

Akciğer balgamlarında, öksürük ve ses kısıklıklarında faydalıdır. bademcik iltihaplarında ve ağız kuruluğunda ebegümeci çayı çok başarılıdır.

Ebegümeci çayı damar iltihaplarından kaynaklanan yaralarda, çıbanlarda, şiş ayak ve ellerde kullanılır. Bu durumlarda ayak ve el banyoları yapılmalıdır.

Sindirim sistemi ülserlerinde arpa ile karışık çorba içilmesi çok iyi sonuç verir. arpa kaynatılır ve soğuduktan sonra bitki yaprakları eklenir ve bu çorba içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder