Bilimsel İsmi: (Pimpinella Saxisfrage)
Gülgiller familyasından olan, siyah ve yeşil boya çıkartılan bir bitkidir. Nemli yerlerde yetişir.70 cm. kadar boylanabilir. Kökü ise acıdır. Abdestbozan otu çok yıllık bir bitki olup, yaprakları almaşık ve tüysüzdür. Genellikle çalılar arasında, yol kenarlarında dere kenarlarında, otlaklarda doğal olarak yetişir. Daire şeklinde kenarları ise dişli ve çiçekleri güzel kokan, yeşil ya da kırmızıdır. Bitki çiçeklerinde bulunan tohumları ile çoğalır.
Ülkemizde Karadeniz bölgesinde ve rakımı yüksek olan yerlerde yetişen bir bitkidir. Abdestbozanotu bitkisi haziran-ekim aylarında toplanıp, kuru rutubetsiz ve gölge bir ortamda kurutulur. Yaprakları salâtlarda, kurutulmuş yapraklar ise çorbalarda baharat olarak kullanılır.
Abdestbozan Otunun Geleneksel Kullanımı:
-Midevidir. Mideyi kuvvetlendirir.
-Ateş düşürücü özelliği vardır.
-Boğmaca, öksürük ve baş ağrılarını hafifletir.
-Balgam ve ter söktürücüdür.
-Vücuda zindelik verir.
-Bademcik iltihaplarına gargarası iyi gelir.
-Bağırsak gazlarının gidermesini sağlar.
-Burun kanamalarını önlemek için kullanılmıştır.
Abdestbozan Otu'nun Zararları:
Abdestbozan otunun herhangi bir yan etkisi görülmemiştir.
Gülgiller ailesinden olmasından alerji durum söz konusu olabilir.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder