Gülgiller familyasından olan 4-6 metre boyunda bir çeşit meyve ağacıdır.
Meyvesi cevizden büyük, derisi ince, açık turuncu renkte, meyvesi sulu, tatlı ve güzel kokulu, tek ve sert çekirdeklidir.
Şekerpare, Şam, Tokalı oğlu, İmhor, Muhittinbey, Hacı kızı, Hasan bey Darende gibi çeşitleri bulunmaktadır.
Ülkemizde özellikle Malatya civarında bolca yetiştirmektedir.
Kayısı’nın Geleneksel Tıpta Kullanımı:
-Sinir bozukluklarını ve sinir zayıflıklarını giderir.
-Uyku yapar.
-Beyin yorgunluğunu geçirir.
-İştahı açar ve hazmı kolaylaştırır.
-Kansızlığı giderir.
-Kabızlığı önler.
-Yüz ve boyuna tazelik ve güzellik verir.
-Nekahet devresini kısaltır. Raşitizm de (özellikle süt çocuklarında D vitamini eksikliği ile kalsiyum, fosfor eksikliğinden veya dengesizliğinden ileri gele, biçim bozukluğuna neden olan kemik hastalığı) faydalıdır.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder