Buğday
Bilimsel İsmi: Triticum
Aile: Buğdaygiller (Poaceae)
Buğdaygiller ailesinden olup, anavatanı Asya’dır. Buğdayın sapları kamış gibi ve içleri boş, çiçekleri başak biçiminde bir yıllık otsu bir bitkidir.
Buğday farklı renklerle anılır. Beyaz, açık sarı, sarı kırmızı, kehribar ve esmer, tane rengi dış kabuktan değil tohum kabuğundan ileri gelir.
Terkibinde (B) vitamini ve karbonhidratlar vardır.
Bunlar, tanelerin kepeğindedir. Bu nedenle, buğday unu ne kadar çok kepekli yani esmer olursa, o derece faydalı olur.
Buğday'ın Faydaları:
- B vitamini içeren buğday adet öncesi gerginlik sendrom olarak adlandırılan durumu hafifletebilir.
- Kepekli buğday unundan yapılan ekmek, kurabiye ve benzerleri ürünler bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
- Buğday zihin sağlığını korur.
- Kepekli Buğday kabız olmayı önler.
- Midevidir.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder