Bilimsel İsmi: Rubus idaeus
Aile: Gülgiller (Rosaceae)
Gülgiller ailesindendir. Meyvesi dut ve böğürtlene benzeyen çalı formunda, dikenli bir bitkidir. Kümeler halindedir.
Doğal olarak yetişir. Sarımtırak kırmızı portakal renginde, sulu ve güzel kokuludur.
Meyveleri toplanıp, kurutulur. Daha çok şurubu ve reçeli tercih edilir. Likörü de ünlüdür. En çok tüketildiği alan ise pastacılık sektörüdür. Meyve olarak da yenir.
Ahûdudu’nun Bileşenleri :
Karbonhidrat
Mağnezyum
Protein
Kalsiyum
Demir
Selüloz
Eterik yağ
Provitamin A
Vitamin C
Elma ve Limon asidi
Sepi maddeler
vitamin P
Fosfor
Manganez ve bakır bileşimi asitler vb.
Ahûdudu’nun Faydaları:
-Halsizlik şikâyeti olanların dostudur. Vücuda dinçlik verir. Özellikle hastalıktan iyileşme döneminde yorgun bedenler için güç kaynağıdır.
-Kanı temizler, kansızlığa iyi gelir. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar.
-Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur.
-Ateşi düşürücü özelliği vardır.
-Böbrek ve safra kesesi taşlarına, nikriz hastalığına çok faydalıdır.
-Boğaz ağrılarına ve iltihaplarında kullanılır.
-İdrar söktürücüdür.
-Tansiyonu düşürür.
Ahûdudu’nun Zararları
Bilinen yan etkisi yoktur.
-Kabızlık çekenler ve albümini olanlar yememelidir.
-Mide Ülseri olanların kullanmamaları gerekir.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder