Ortak isim: Reyhan Otu
Bilimsel isim: Ocimum basilicum L.
Aile: Nane ailesinin - Lamiaceae
Yaşam alanı: Hindistan'da Bahçe bitkisi
Reyhan Otu; Anayurdu başta Hindistan, Asya ve Afrika olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde yetişen bir bitkidir.
Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgesinde yoğun olarak yetişir. Nanegiller ailesine ait 1 yıllık otsu bitkidir.
Genellikle uçları sivri, yuvarlak yaprakları vardır. Mor renkte bulunmasına rağmen yeşil renkte olanları da mevcuttur. 20-60 cm kadar uzayabilir.
Bitki yaz sonlarına doğru altılık demetler halinde iki dudaklı pembe, beyaz ve mor çiçekler açarlar. Soğuk havaya dayanaklı olmasına karşın sıcak ve kuru iklimi de sever.
Kullanım şekli; yaprak, çiçek ve tohumlarıdır. Toplanarak gölge ve kuru yerde kurutulup, nensiz bir ortamda saklanır.
Yemeklerde, salatalarda ayrıca hoş ve güzel kokuya sahip olmasından dolayı baharat olarak kullanılır.
Reyhan Otu Bileşenleri:
Reyhan otu K vitamini ve Manganez bakımından mükemmel bir kaynaktır.C vitamin (örneğin, beta-karoten gibi karotenoidlerin formunda) Bakır, A vitamini, Kalsiyum, Demir, Folik asit, Magnezyum ve Omega-3 yağ asitleri bünyesinde bulundurur.
Reyhan Otunun Faydaları:
-Öksürük ve Balgam sökücü
-Hazımsızlık ve bağırsak gazlarını gidermeye yardımcı olur.
-Ağız yaralarına gargara yapılarak iyileşmesine yardımcı olur.
-Yemek ve salatalarda çeşni olarak kullanılır. İştah açıcıdır. vb.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder