Yaşayan Fosil Ginkgo Biloba (Mabet Ağacı)

potasyum, fosfor, kalsiyum, demir, bakır, magnezyum, manganez, sodyum, çinko
Ginkgo Biloba L.
Anayurdu Çin olan ve kış mevsiminde yapraklarını döken ginkgo biloba ağacı 30 m’ye (Çin’de bulunan bazı ginkgo ağaçlarının boyu 50 m.) kadar boy atabilir. Orta ve geniş arası boyutlarda yaprak döken ağaçlardır. Kökleri genelde derine iner, rüzgâr ve karın sebebiyet verebileceği hasarlara karşı dayanıklıdırlar. Çin’de tapınakların bahçesinde yetiştirildiği için mabet ağacı diye de adlandırılan ginkgolar en az 1000-1500 yıl yaşarlar.
İklim koşullarımız pek uygun olduğu halde ginkgolar ülkemizde ne yazık ki yalnızca süs ağacı olarak çok kısıtlı sayıda yetiştirilmektedir. Bu bitkinin duru yeşil renkli ve yelpaze biçimli irice yaprakları vardır.
Ginkgo ağaçların bazıları dişi bazıları ise erkektir. İlkbahar mevsiminde erkek ve dişi çiçekleri ayrı ayrı ağaçlarda sarı renkte açar.

Dişi ginkgolar kozalak üretmez. Bunların yaprak saplarının ucunda iki yumurtacık oluşur. Dölleme sonrasında bu yumurtacıkların biri veya her ikisi tohum haline gelir. Tohum 1.5-2 cm uzunluğundadır. Erkek ginkgolar sporofilli küçük polen kozalakları üretirler ve bunların her birinde merkezi bir aks üzerinde spiral düzende yerleşik iki mikrospor bulunmaktadır. Dişi çiçeğinden, içindeki çekirdeği kırılarak yenilebilen meyveleri sonbaharda olgunlaşır.

Gingkgo biloba bileşenleri:
-Asitleri: oleik asit, askorbik, aspartik, linoleik, alfa-linoleik, estearic, gadoleic, sitrik, ginkgolic (tohum)
-Şeker: (çiçek) daha az oranda sukroz, fruktoz (Tohum)
-Amino asitler: Arginin, metionin, sistin, sitrat, valine , ısolösin, lösin, fenilalanin, lycine, triptophan, serin, (tohum) apigenin (yaprakları)
-Flavonoidler: Demir, ginkgetol, kaempferol,
-Vitaminler: Askorbik asit (C vitamini), tiamin (B1) (Tohum)
-Lif (Bitki)
-Mineraller: potasyum, fosfor, kalsiyum, demir, bakır, magnezyum, manganez, sodyum, çinko (tohum)

Ginkgo bitkisinin yaraları:
Beyin ve çevresindeki damarlarda genişletici etki yaparak beyindeki kan dolaşımını hızlandırdığı, bedendeki tüm damarları etkileyerek gene kan dolaşımını hızlandırıcı etki yapar ve beyinde sodyum-potasyum moleküllerinin yer değiştirmesini kolaylaştırır. Belleği güçlendirir, yoğunlaşma sorunlarını giderir. Damarların yapısını güçlendirir ve bedenin yaşlanmasını geciktirir. Yaşlanmaya bağlı depresyonların atlatılmasına yardımcı olur. Göz retinasını korur. Alzheimer hastalığının ilk aşamalarında zihinsel gerilemenin geciktirilmesine yardımcı olur.

Ginkgo biloba diğer kullanımları:
Yenilebilir Bitki: "Meyve" yapışkan, kötü kokulu kabuk ile kaplıdır. Sıcak su ile onu çevreleyen kabuğu çıkardıktan sonra meyvesi sadece yenilebilir bir parçasıdır. Onlar karbonhidrat açısından çok zengin olduğu için bu meyvenin besleyici gücü nedeniyle Japonya ve Çin'de gıda olarak kullanılmıştır.

Ginkgo bitkisinin yan etkileri:
Kanama artışı
ishal
Mide bulantısı
Gastroentestinal rahatsızlıklar
Baş ağrısı ve huzursuzluk şeklinde kendini gösterebilmektedir.
Yan etkilerin sürmesi halinde ginkgo kullanımı durdurulmalıdır.

Not:Ginkgo sağlık için yararlanmayı düşünüyorsanız mutlaka bir uzmana veya doktora danışmanız gerekir

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder