Aile: cevizgiller (Juglandaceae)
Türkiye’de hemen her yerinde meyvesi ve kerestesi için yetiştirilen gövdesi silindirik, kalın ve saplı bir bitki olan ceviz 25-30 m’ye kadar boy atabilen ve 150-200 yıl ömrü olan ağaç formundaki bitkidir. Erkek çiçekler evvelki senenin dalları üzerinde, çok çiçekli, uzun, silindirik ve sarkık durumlar halindedir. Dişi çiçekler ise o sene gelişen dalların ucunda ya tek veya 2-3 tanesi bir arada olmak üzere küçük durumlar meydana getirirler. Kış mevsiminde 5-7 yaprakçıktan oluşan bileşik yapraklarını döker. Bir evcikli olan cevizin erkek ve dişi çiçekleri aynı ağaç üzerinde yer alır. İlkbaharda tozlaşıp çiçekleri olgunlaşınca sonbaharda üzeri yeşil renkli gövek ya da tetir denilen ince kabukla örtülü sert çekirdekli meyvelerini verir. Meyveleri etli ve yeşil renklidir. Olgunlaşınca yeşil kabuk dökülür. Bir tek tohum taşır. Yenen kısım, ceviz içi olarak bilinen, sert kabuğu içindeki girintili olan çenekleridir.
Ceviz ağacının kullanımı:
yaprakları, ağacın gövdesi, meyvesi, dalların kabukları, tohumları ve tohumlarından elde edilen yağlar.
Yapraklar ve meyveler tamamen olgunlaşmadan sonra yani Haziran ve Temmuz aylarında toplanır. Gölgelik ve havadar bir yerde kurutulur.
Ceviz Bileşenleri:
Doymuş yağ asitleri: Palmitik asit, Stearik asit, Araşidik asit
Doymamış yağ asitleri: Oleik asit, Gadoleik asit, Linoleik asit, Linolenik asit
Protein
Karbonhidrat
Yağ
Mineraller: Potasyum, Fosfor, Magnezyum , Kalsiyum, Sodyum, Çinko, Demir, Mangan, Bakır
Vitaminler:Askorbik asit (C vitamini), Tiamin (B1 vitamin), Riboflavin (B2 vitamin), Niasin (B3 vitamin),Pantotenik asit (B5 vitamin),Vitamin B6, Flosin (B9 vitamin)
Ceviz hayvansal protein kaynağı yerine geçebilen ve yüksek oranda doymamış yağ asidi içerikleri ile değerli bir besin kaynağıdır. Günde en az iki ceviz tüketilmelidir.
Ceviz’in Faydaları:
-Ceviz Omega-3 sayesinde kalp rahatsızlıklarına iyi gelir ve kan basıncını düşürür.
-Ceviz aminoasit olan arginin içerir. Bu madde damar esnekliğini korur ve damar çatlamalarını önler.
-Ceviz kan şekerinin makul seviyelerde kalmasına yardımcı olmaktadır. Böylece diyabet hastalarının kalp hastalığına da yakalanma riskini düşürmektedir
-Ceviz kolesterol seviyesini düşürür.
-Çocuklarda zekâ ve kemik gelişimine yardımcı olur.
-Omega- 3 yağı ve zengin bakır içeren cevizin ciltteki hücrelerin canlı kalmalarına yardımcı olur.
-Ceviz yaprağın ile yapılan kürler ayak terlemesi sorunlarını giderir.
-Ceviz yağı saç bakımı için kullanılır.
-Hafızayı güçlendirir.
-Enerji verir.
Cevizin Zararları:
-Aşırı tüketimin beraberinde getireceği bazı sorunlar olabilir.
-Mide Bulantısı ve yanma
-Boşaltım yollarında
-Kilo almaya neden olabilir.
-Bazı bünyelerde alerji yapabilir.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder