Stres için Evde Bitkisel Çözümler

stres yönetimi stres nedir stres baş atma
Stres için Doğal Çözüm:

Çoğu insan zaman zaman stres yaşar.Stres, özellikle iş, çevre ilişkileri ve para sorunların dan kaynaklanır. Travmatik yaşam olayları da strese yol açar.

Stresin yaygın olarak fiziksel etkileri baş ağrısı, kas gerginliği ya da ağrı, göğüs ağrısı, yorgunluk, sık idrara çıkma, mide ve uykusuzluk gibi belirtileri vardır.
Aynı zamanda, anksiyete, huzursuzluk, motivasyon eksikliği, sinirlilik, gereksiz öfke, üzüntü, depresyon ve sosyal yaşamdan geri çekilme gibi belirtilerle gösteren, ruh ve davranış üzerinde doğrudan etkisi vardır.
Stres, Akut ya da kronik olabilir. Çok fazla stres diğer sorunlar arasında yüksek tansiyon, obezite, kalp hastalığı, anksiyete ve depresyona katkıda bulunabilir, genel olarak kişinin yaşama isteğini azaltabilir.
Stres yaşamın kaçınılmaz bir parçasıdır, ama onunla başa çıkmanın birçok kolay yolu vardır. Olumlu bir bakış açısı ile, bazı yaşam tarzı değişiklikleri yaparak gibi, sağlıklı bir diyet yemek ve bazı basit ev ilaçları kullanarak, etkili bir şekilde stresi yönetebiliriz.

İşte stres için en iyi  ev çareleri:

Yavaş ve derin nefes alma:

Yavaş ve derin nefes stresli durumda size yardımcı olabilir. Derin nefes ile daha fazla oksijen vücuda girer zihin ve beden üzerinde rahatlama sağlar. Günlük olarak 15 ile 30 dakika  yavaş ve derin nefes alma stresi önlemeye yardımcı olabilir. Hatta daha kolay stresle başa çıkabilmenizi sağlar.

-Eğer stres altında iseniz sesiz bir yerde oturun veya uzanın.

-Gözlerinizi kapatın ve 5’e kadar sayıp, nefesinizi tutup, sonra burnunuzdan derin bir nefes alın.

-Daha sonra 5 ‘e kadar nefes alın ve 5’e kadar nefesinizi tutun.

-5 ya da 6 kez tekrarlayın.

Epsom Tuzu:

Epsom tuzu stres altında olduğunuzda sakinleştirmeye yardımcı olmak için başka yararlı ve etkili bir ilaçtır. Stres vücutta düşük magnezyum düzeylerine neden olur ve adrenalin seviyelerini artırır.

-1 fincan Epsom tuzu ve sıcak banyo suyuna seçtiğiniz aromatik esansiyel yağı birkaç damla ekleyin.

-Tuz granülleri suda çözülür kadar iyice karıştırın.

-20 dakika boyunca bu yatıştırıcı küvetin içine uzanın..

-Bu yatıştırıcı banyoyu haftada 2 ya da 3 kez uygulayın.

Papatya Çay

Papatya stresi azaltmak için etkili bir bitkidir. Onun yatıştırıcı ve sakinleştirici doğa merkezi sinir sistemi üzerinde sakinleştirici bir etkisi vardır. Bu anksiyete baş etme kolaylığı, kasları gevşemesine yardımcı olur.

-Stres savaşmak için bir günde 4 bardak kadar papatya çayı içebilirsiniz.

-Çay yapmak için, bir bardak sıcak su 2 çay kaşığı kurutulmuş papatya ekleyin. Kapağını kapatıp, 10 dakika boyunca demlendirin. Zevkinize göre bal ekleyin ve için.

Masaj:

Vücut masajının aynı zamanda stresi azaltıcı özelliği vardır. Geleneksel Çin tıbbına göre, masaj, stresi azaltmak ve genel sağlığı iyileştirmek için enerji kanallarını etkili hale getirir.
Ayağa yapılan sıcak yağlı masaj, kan dolaşımını artırmak ve anksiyete mücadele, gergin kasların gevşemesine yardımcı olur.

-Rahatlatıcı bir masaj için, susam yağı, zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı da kullanabilirsiniz.

-Seçtiğiniz yağı biraz ısıtın.

-Sırt, boyun, omuzlar ve ayak tabanına sıcak yağ ile masaj yapın.Sonra sıcak bir banyo yaparak güne rahat ve stressiz başlayın.

Fesleğen:

Fesleğen doğal bir anti-stres maddesi olarak çalışan bir başka aziz Ayurveda bitkidir. Fesleğen fiziksel ve duygusal strese vücudun doğal tepkisi geliştirir. Artı, bu stres zamanlarında düzgün vücut fonksiyonuna yardımcı olur.

-10-12 taze fesleğen yaprakları günde iki kez çiğneyin. Hatta stresi azaltmak için bir fincan fesleğen çayı içebilirsiniz.

Çay yapmak için, bir bardak kaynamış sıcak su ve 1 yemek kaşığı taze fesleğen yaprakları koyun. Kapağını kapatıp, 5 dakika demlendirin. İsterseniz bal ekleyerek çayı yudumlayarak için.

Yeşil Çay:

Yeşil çay, stresi azaltmak, gevşeme teşvik etmek, odaklama ve zihinsel uyanıklığı artırmak alfa beyin dalgalarının üretimini teşvik eden bir amino asit içerir.
Buna ek olarak, bu amino asidi, gama-aminobütirik asit (GABA) gelişiminde önemli bir rol oynar.

-Bir bardak sıcak su 2 çay kaşığı yeşil çay yaprağı ekleyin.

-Kapağını kapatıp, 5 dakika demleyin.

-Süzün ve taze limon suyu ve bal ekleyip İçin.

-Yeşil çaydan günde 2 -3 bardak içebilirsiniz.

Çarkıfelek:

Çarkıfelek stresin yanı sıra anksiyete ve panik atakların azaltılmasına yardımcı olur .
Stresi azaltmak için çarkıfelek otundan bir fincan çay içilmelidir.

Çay yapmak için, 1 fincan sıcak su ve 1 çorba kaşığı kurutulmuş çarkıfelek otu ekleyin. Kapağını kapatıp, yaklaşık 10 dakika demlendirin.. Süzün ve sıcakken için.

Çarkıfelek ayrıca sıvı ekstresi, tentür ve tablet formları mevcuttur. Bazı ilaçlar ile etkileşemeye girebilir. Bunu kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Not: Küçük çocuklar, hamile kadınlar veya emziren bu bitkiyi kesinlikle kullanmamalıdırlar.


B vitamini:
Stresi önlemek ve ruh halinizi iyileştirmeye B vitaminleri alarak başlayın. Sekiz B vitaminleri - B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ve B12 doğru beyin ve sinir sisteminin işleyişinin yanı sıra rahatlamaya teşvik, stres ve yorgunlukla mücadele etmeye yardımcı olur.
Aslında, vücutta B vitamini eksikliği irritabilite, depresyon ve kayıtsızlığa neden olabilir. 
Eğer stres altında iseniz, B vitaminleri açısından zengin gıdalar yemekte inanılmaz faydası sağlayacaktır.
B vitamini bakımından zengin gıdalar kepekli tahıllar, fasulye, bezelye, fıstık, ıspanak, lahana, rom pekmez, avokado, patates, muz, baklagiller, yumurta ve süt ürünleri yer alıyor.
Ayrıca B vitamini takviyesi alabilir. Vücudunuzun ihtiyacı olan B vitamini ne türü olduğunu öğrenmek için bir doktora danışın.

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder