Anason Kullanım, Yan Etkiler, Etkileşimler ve Uyarılar

Anason nedir Anason faydası gastrit sinirleri yatıştırıcı
Anason bitkisi:

Anason (Pimpinella anisum)

Ailesi :Maydanozgiller

Yetişme ortanı: Doğu Akdeniz

Anason nedir: Bir baharat, anason gibi taze yaprakları aromatik bitki olarak kullanılabilmesine rağmen anason bitkisi (Pimpinella anisum) meyvesidir. Anasonun gövdesi dik ve silindir biçimdedir. Çokça dallı tüylü ve üstü çizgilidir. Çiçekleri grup halinde meyvesi ise armut şeklinde küçük ve yeşilimsi sarı renktedir.

Dünyanın başlıca üreticiler arasında Türkiye, Çin, Hindistan, Meksika, İspanya ve Almanya. Daha iyi kalitede anason İspanya üretilir.
Aroma ve anason lezzet Driedfruits -, bu anetol esas olarak oluşturduğu özünde, yanı sıra aromatik yumuşak olan bir bileşiğin buna aromatik bir dokunuş sağlar. Anasonun tatlımsı tadı ve özgün kokusu içinde bulunan Anethol yağından gelir.
Alkollü içkilere çeşni katmak için kullanılır. Anason bitkisi yemek ve her türlü kek ve tatlı yapmak için mutfakta bolca kullanılır. Ayrıca bazı hayvan mamalarına (Kedi, Köpek vb.) tat vermek için kullanılır.

Anason Kullanımları:
Anason baharat olarak anason bouillabaisse (Şaraplı balık çorbası) Fransız çorbası gibi preparatlar da kullanılır.
İspanya’da, anason kek hazırlamak için kullanılır.
İngiltere'de, anason tatlı topları yapılır.
İtalya'da lezzet ve aroma vermek için kullanılır.
Almanya'da, anasonlu ekmek ve meyve içeren kurabiyeler de kullanılır.
Türkiye’de ise salatalarda, buğulamalar da, haşlamalarda (havuç patates kabak ) vb.

Anason özü: Bu yemeklerde kullanımı yanı sıra, anason meyve özü olan aroma ve tatlılık katkıda bulunduğu birçok içeceklerin bir parçasıdır. Bu öz, alkol buharı ile meyve damıtma ile elde edilmektedir. Buhar dünyanın birçok yerinde alkollü içki üretimi için diğer bileşenleri ile karıştırılmış alkol özü taşır.
Asit: Askorbik, Anisic, kafeik (meyve), klorojenik (bitki) Terpenler: alfa-pinen, beta-pinen, sabinen, beta bisolobene, beta farnesen, alfa-zingiberene. (Meyve) Kumarin, bergapten, skopolamin Anetol zengin esansı = trans-anetol, dianethole, photoanetole, timol, öjenol. (Meyve ve Bitki) Flavonoidler, rutin (meyve), quercetin, luteolin (Bitki) Furfural (Meyve) Isovitexin (Meyve) Stigmaterol (Bitki) Mineraller: boron, kalsiyum, bakır, fosfor, demir, magnezyum, manganez, potasyum, sodyum, çinko. (Meyve)
Anason Bileşenleri:
-Asit: Askorbik, Anisic, kafeik (meyve), klorojenik (bitki)

-Terpenler: alfa-pinen, beta-pinen, sabinen, beta bisolobene, beta farnesen, alfa-zingiberene. (Meyve)
-
Kumarin, bergapten, skopolamin

-Anetol zengin esansı = trans-anetol, dianethole, photoanetole, timol, öjenol. (Meyve ve Bitki)

-Flavonoidler, rutin (meyve), quercetin, luteolin (Bitki)

-Furfural (Meyve) Isovitexin (Meyve) Stigmaterol (Bitki)

-Mineraller: boron, kalsiyum, bakır, fosfor, demir, magnezyum, manganez, potasyum, sodyum, çinko. (Meyve)

Anason tıbbi özellikleri:
Anason bitkisi tıbbi bitki olarak eski çağlardan beri kullanılmaktadır. İlk tarihsel referans tıbbi bitkilerin ilk araştırılanlardan biri olarak kabul edilebilir.

Dahili kullanım:

Sindirim Sistemi: anason gaz giderici, mide, antispazmodik ve sakinleştirici özelliği vardır. Bu özelliğinden dolayı örneğin, sindirim anormallikleri tedavisinde kullanılır.

Aerophagia (gaz sancısı): Bu meyve preparatları sindirim sisteminde biriken aşırı gazın giderilmesine yardımcı olur. (Anason çayından yemeklerden önce veya sonra bir bardak alın)

Gastrit: Anason üzerinde 20 bileşenlerinin yarısı gevşetici ve sakinleştirici özellik içerir. Bu ilkeler birçok sorunları önleyecektir.

Mide ekşimesi: Yeşil anason, gastritin ürettiği, stres ya da sinirlilik sorunlara karşı asit azaltması mümkündür.

Sindirim zorluğu:, anason sindirimi kolaylaştırır.

Mide ağrısı: Anason mide etkileyen sorunların çoğunu azaltmak için ve mide ağrısı tedavisi için çok uygundur.

Karın ağrısı: Anason gaz giderici, mide spazmı ve yatıştırıcı özellikleri vardır. Bu özelliğinden dolayı, örneğin, karın krampları gibi sindirim anormallikleri tedavisinde kullanılır.
1 fincan sıcak su ve 1 çay kaşığı kurutulmuş tohumu 10 dakika bekletip, demleyin.günde üç dört yudum için.

İştahsızlık: Anason iştah ya da anoreksiya eksikliği durumlarında İştah açar, sindirimi uyarır.

Kötü nefes (ağız kokusu): Potasyum açısından zengin olan bakteriyostatik özellikleri ağız içinde bakteri büyümesini engelleyen yeteneğe sahiptirler. Bu mikroorganizmaların salgıları ağız kokusu vakalarının çoğu sorumludur. Öte yandan, anason yirmiden fazla aromatik bileşenler (timol, linalool, geraniol, estragole, limonen, kamfen, alfa-pinen, alfa-terpineol, vb) içerir. Bu ilkeler kişinin güzel, taze bir nefes sağlayan ve kötü koku maskeler.
Ağız kokusundan kurtulmak için çare olarak anason meyvelerinin kullanılması çok kültürde yaygındır.

Solunum Hastalıkları: Anason içeriği anetol, timol ve terpineol kaynaklanmaktadır balgam söktürücü özelliği vardır. Aynı zamanda, daha fazla anti-enflamatuar ilkelerini içeren ve iyi bir öksürük kesici olan bir bitkidir. Bu akciğerler, bronşlar da üretilen salgıları dışarıya atılmasına yardımcı olurken inflamasyonu  ve öksürüğü azaltır.

Bronşit: Bu bitkinin kullanımı mucosities (mukoza iltihabı) için ve iltihabın azaltmasına yardımcı olur.

Soğuk algınılığı: Anason ilaç kullanımı hastaların daha iyi hissetmenize yardımcı olur.

Astım: Astım tedavisinde kullanılan hasta kişinin göğsünden salgıları azaltarak nefes geliştirmek için yardımcı olacaktır.

Sinir sistemi hastalıkları: Alfa-pineno, alfa terpineol, stigmaterol, eugenol, linalol veya thymol gibi bileşenler sinirleri yatıştırmak için kullanılan yatıştırıcı özellikleri vardır. Bu özellikleri zaten daha önce sinir kökenli ama aynı zamanda sinir sisteminin diğer anomaliler için kullanılabilir ve mide sorunları durumunda çok yararlı olduğunu bahsedilmiştir.

Sinirlilik: Bu bitkinin meyvelerinden yapılan çay (infüzyon) daha sakin olmanıza yardımcı olur.

Harici kullanım:

Haricen kullanım: anason ağız ülseri tedavisi için özellikle solunum yolu hastalıkları tedavisinde antiseptik gibi kullanılır.
Boğaz ağrısı, farenjit larenjit veya tedavisi için ezilmiş anason meyve eşit parça ve hatmi, nane ve adaçayı kurutulmuş yaprakları ile karışık çay ile gargara yapılır..

Tıbbi kullanım dışında, çok önemli diğer anlamları vurgulamak zorundayız.

-Çorba ve yemekler lezzet için çok yararlı olduğunu ya da onların daha gösterişli hale getirmek için sebze yemekleri eklenebilir .

Sektöründe Anason: Kozmetik sanayi parfüm birçok ürünlere esansiyel yağı kullanır. Bu durumda, örneğin, sabun, deterjan, diş macunları, ya da krem gibi.

İlaç endüstrisi bazı ilaçların kötü tadını örtmek için uçucu yağ kullanır.

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder