Papatya ve Geleneksel Kullanımı

papatya çayı papatya faydaları papatya suyu papatya çayının faydaları
Papatya (Matricaria chamomilla L.)

Bilimsel adı: Matricaria durumlarından L

Aile: papatyagiller (Asteraceae)

Yetişme ortamı: Kumlu, ekili topraklar, ve ekilmemiş topraklarda.

Yaygın adı: Papatya

Anayurdu Asya ve Avrupa anakaraları olan; dünyada ve ülkemizde doğal olarak yaygın şekilde yetişen papatya cinsleri bir ya da çok yıllık otsu bitkilerdir. Anthemis ve Matricaria adıyla iki cins altında toplanan papatyaların ortak özelliği bileşik çiçeklerinin ortasındaki tüpsü çiçeklerinin sarı ve bunların yanında dizilen dilsi çiçeklerinin ise beyaz ya da sarı renkli olmasıdır. 20-75 cm’ye kadar boy atabilirler. Anthemis cinsi papatyaların tüpsü çiçekleri düz olarak ve Matricaria cinsi papatyaların tüpsü çiçekleri kubbe biçiminde sıralanırlar.

Papatya Tıbbi özellikleri ve dahili kullanım:
Her iki cinsten papatyaların çiçeklerinin şifalı etkileri şöylece sayılabilir: Yatıştırıcıdır. Uykusuzluğa karşı etkili olurlar. Boğaz ağrılarında mikrop kırıcı olarak etki gösterir, buradaki ağrılara iyi gelirler. Bedeni güçlendirici tonik etkisi vardır. Ayrıca ağrı kesici etkileri de bulunmaktadır.


Yatıştırıcıdır. Uykusuzluğa karşı etkili olurlar. Boğaz ağrılarında mikrop kırıcı olarak etki gösterir, buradaki ağrılara iyi gelirler. Bedeni güçlendirici tonik etkisi vardır. Ayrıca ağrı kesici etkileri de bulunmaktadır.
Papatya çayının hazırlanması:

Her iki cinsteki papatyaların çiçeklerinin tazeleri ya da gölge ve havadar bir yerde özenle kurutulur.

Kurutulmuşlarından iki-üç tatlı kaşığı alınıp bir bardak kaynar suyun içine atılır.

10-15 dakika süreyle demlendirilerek bir çay (infüzyon) elde edilir.

Bu infüzyondan günde iki-üç kez birer çay fincanı içilir.

Cilt Kırışıklıgı Saç dökülmesi, romatizma klesterol anti kanser çölyak hastalığı kadın hastalığı papatya çayı
Papatya Çayının Faydaları

Mide için Papatya sindirim, hepatik, safra, antispazmodik ve gaz giderici özellikleri vardır. Hazımsızlık için en iyi çarelerden biridir. Mide zarı için koruyucu ve onarıcıdır. zor sindirim ve sindirim gazı (gaz) dışarıya atılmasına yardımcı olur.
Aynı zamanda bağırsak spazmları ve mide gazı için Hiatus fıtığı, ülser, gastrit, mide ekşimesi, karın ağrısı, bebek kolik, divertikülit, divertikülozis, irritabl kolon, vb. Bu mide bozukluklarının neden olduğu baş dönmesini engellemektedir.
(1 tatlı kaşığı kurutulmuş çiçek alınıp bir bardak kaynar suyun içine atılarak 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Böylece elde edilen çay (infüzyon) günde iki kez birer çay fincanı olarak içilir.)

Çölyak hastalığı için Papatya çayı: Anti-inflamatuar ve rahatlatıcı özellikleri iltihabı azaltmak, şişmeyi önlemek ve ağrıyı da azaltabilir. Aynı zamanda, yaraya özellikle bağırsak duvarının bozulmasını önler. (Su bardağı başına 1 kaşık kurutulmuş çiçekler ile yapılan çaydan(infüzyon). Günlük 2 bardak için)

Anti-kusturucu ve papatya: En iyi anti-kusturucu olarak, kusma bastırmak için kullanılabilir. Sigara bırakıldığı zaman kusmayı önlemek ve tedavi etmek için kullanılabilir. (Su bardağı başına 1 kaşık kurutulmuş çiçekler ile yapılan çaydan(infüzyon). Günlük 2 bardak için)

Kolesterol için papatya çayı: Kolesterol organizmada yağ asitleri performansına bağlıdır. Kolin varlığı arterlerde kolesterol azalması için öngören kan yağları, damar sertliği, safra kesesi, böbreklerdeki dejenerasyonu engellemek ve ortadan kaldırmaya yardımcı olur. (Su bardağı başına 1 kaşık kurutulmuş çiçekler ile yapılan çaydan(infüzyon). Günlük 2-3 bardak için)

Kadın sağlığı için papatya çayı: Papatya bazı anomalikler için uygun olabilir. Bunlar düzensiz âdet tarafından üretilen ağrıyı hafifletmek amacıyla günde üç bardak adaçayı, biberiye ve papatya eşit miktarda karıştırıp, çay (infüzyon) hazırlanmak ve bu çaydan içimek tavsiye edilir. Endometriozis veya PMS için yararlıdır.

Sıvı tutulması için papatya çayı: Diüretik (idrar söktürücü) Papatya yumuşak bir idrar söktürücüdür.

Yatıştırıcı özelliği: sinirlilik, uykusuzluk, depresyon ve doğum sonrası depresyon gibi durumlarda papatyanın kuru çiçeğiyle yapılan çay(infüzyon) rahatlama sağlayacaktır.

Anti-kanser için Papatya: Son çalışmalar sonucu, magnezyum asitler ve flavonoidler kanser süreçleri önlenmesi veya iyileştirme etkisinin var olduğunu göstermiştir.

Bakteri için Papatya: Bu bitkinin düzenli tüketimi listeriosis kaynaklanan gıda zehirlenmesi önlemek veya toksisitesini azaltmasına yardımcı olabilir.

Harici Kullanım:

-Papatya çayı, cilt bozuklukları için iyi bir çözümdür.

-Tırnak mantarı, Antibakteriyel özellikleri, uygun olduğundan ellerde veya ayaklarda meydana gelen tırnak mantar ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

-Rosacea (özellikle yüz derisinde görülen yaygın kronik kütanöz bir hastalıktır.): su bardağı suya bir çay kaşığı papatya çiçeği ile hazırlayacağınız çay(infüzyon) ile yüzünüzü yıkayın. (Eğer papatya ailesine alerjiniz varsa kullanmayınız)

-Papatya çayı ağrıyı azaltmak için, romatizma, osteoarterit, siyatik, boneaches, vb. gibi durumlarında,

-Diş çürüğü, su bardağı sıcak su, bir çay kaşığı kuru çiçekler hazırlanan çay( infüzyon) ile Ağız gargara yapın.

-Solunum: Kuru bitki infüzyon ile yapılan Gargara boğaz ağrısı, faryngitis, ses kaybı, gibi solunum hastalıklarını tedavi etmek için.

-Göz yorgunluğu, konjunktivit, yorgun gözler, göz uçuşan, katarakt, hipermetropi miyopi, presbiyopi, astigmatizma, styes,gibi göz hastalıklarına papatya iyi bir çözümdür.rahatlatır.

-Papatya çayı ağız kuruluğu için gargara, Papatya çayı kullanımı Sjögren sendromu durumda tükürük üretiminin artmasına yardımcı olur. Su bardağı suya bir çay kaşığı kuru çiçeklerle hazırlanan çay( infüzyon) ile Ağız gargara yapın.

Papatya'nın yan etkileri:

Zehirli hiçbir durumu olmasa da, uzun süreli tedaviler veya çok yüksek dozlarda kusmuk hissi ile sindirim tahrişlerine neden olabilir.

Compositae - papatya ailesinin bitkilere alerjisi olan kişiler bu bitkiyi kullanmamalıdırlar.

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder