Balgam söktürücü ve İdrar söktürücü Andız Otu

andız pekmezi andız kökü andız nedir andız pekmezi faydaları andız otu andız ağacı andız pekmezinin faydaları
Andız Otu (Inula Helenium)

Andız veya andız ağacı adıyla anılmaktadır. Avrupa ve Asya’nın ılıman bölgelerine özgü olan bitki, sonradan Amerika ve Çin’de de yetiştirilmeye başlamıştır.

Sarıçiçekleri olan, yaklaşık 80-180 cm boylarında otsu bir bitkidir. Sulak ve rutubetli yerlerde yetişir. Çiçeklerinin başı sarı saçaklar halindedir. Tadı acı, kokusu güçlüdür.

İçerisinde inulin adlı madde ve meyve şekeri bulunur. Andız otun tıbbi olarak kullanılan kök ve gövdesidir. Ayrıca Endüstride sabun ve bazı kozmetiklerde koku vermesi amacıyla da kullanılmaktadır.


Andız Otu Bileşenler: Uçucu yağ, Helenin, Alntolakton, pektin, polienler ve polisakkaridler (inülin) başta olmak üzere birçok bileşen içermektedir.

-Bronşit ve Öksürük: Astım, bronşit, dinmeyen öksürük, tüberküloz nedeniyle meydana gelen öksürük gibi şikâyetleri veya hastalıkları iyileştirmeye yardımcı olur.

-Andız otu kökü kaynatılıp, balla tatlandırılarak içilir.

-Balgam söktürücü: Andız otunun kökü kaynatılıp, içilir.

-İdrar söktürücü: Andız otunun kökü kaynatılıp, içilir.

-Andız otun kökü oral kullanımının yanı sıra, lapası yapılarak bazı cilt enfeksiyonlarında topikal olarak da kullanılmaktadır.

-Mide Bulantısı: Andız otu biber ve nane ile beraber kaynatılıp, içilir.

Andız otunun Zararları: Yan tesirleri Aşırı miktarda alınması kusma ve mide ağrısına neden olur ve de bazen de alerjiye sebep olabilir.

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder