Güçlü Antioksidan ve Karaciğer Dostu Enginar

sağlık için Enginer kalp için enginar kolestrol
Enginarın Özellikleri:

Bilimsel adı: Cynara scolymus L.

Familyası: Papatyagiller


Yetişme Ortamı:
Dünyanın birçok yerinde yetiştirilmektedir. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgesinde yaygındır. Mavi ve Mor renkli çiçekler açan 50 -150 cm boyunda, yaprakları sapsız uzun ve oval, yıllık otsu bitkidir. Enginar cynarin içerdiği için Karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlar.



Enginarın Bileşenleri:
Asitler: Kafeoilkinik ve dicaffeoylquinic, kafeik, linoleik, pantotenik oleik vs.
Vitaminler: B vitamini (Niasin, riboflavin, tiamin, piridoksin)
Pigmentler: flavonoidler
Müsilaj
İnülin
Mineraller: demir, magnezyum, fosfor, potasyum

Türkiye’de bulunan Enginar çeşitleri:
-Sakız Enginar

-Yerli Enginar

-Bayrampaşa Enginarı

Enginarın Faydaları:

Karaciğer ve safra: Karaciğeri korur ve karaciğer hastalığı durumunda onun iyileşmesine yardımcı olur. Enginar karaciğer dostu olarak bilinir. Safra için safra asidi salgılamasını, hem de safra kesesini uyararak safra asidinin bağırsağa dökülmesini sağlar.

-Bir adet orta boy enginar kaynamakta olan 2 su bardağı su içerisine atılır. Kısık ateşte ağzı kapalı olarak kaynatılır. Soğuduktan sonra süzülüp suyu içilir.

-Bir litre su ile iki kaşık dolusu kuru yaprakların infüzyonu yemeklerden önce günde üç defa alınır.

-Ayrıca Şarap ile yeşil yaprak suyu karıştırarak hazırlanan içecekte, aynı amaç için kullanılabilir.

Kolesterol, hipertansiyon, damar sertliği: Bunun ana nedeni, kandaki kolesterol seviyesini düşürmek için olan asitlerin kabiliyetine dayanır, Asıl görevi kandaki kolesterol seviyesini düşürmek, bağırsaklardan geçişin hızlanmasını sağlar. Enginar kolesterol ve trigliserid düşürücüdür. Bu nedenle enginar damar sertliğine karşı önemli bir bitkidir.

Diyabet: Kandaki şeker seviyesini azaltır. İçerisinde barındırdığı karbonhidrat insülin formatındadır. Bu karbonhidratlar kan şekerinin kontrolünü sağlar.

Önce 2 su bardağı suyu kaynatın. Ilık olduktan sonra 1-2 çay kaşığı tepeleme enginar yaprağını içine atın. 3-5 dakika demlendirin ve süzüp için.

İdrar söktürücü: Enginar yaprağı, idrar söktürücü özelliği ile bilinir. Fazla sudan kaynaklı şişkinlikleri azaltır.

Kanser: Son çalışmalar, kaffeik asit ve flavonoidler, kanserin önlenmesi veya hafifletilmesinde olan etkisini ortaya çıkarmıştır.
Enginar Seçimi:

-Sapı kalın olmalıdır

-Enginar lifli (kılçıklı) bir bitkidir, temizlenmesinde
işçilik çok önemlidir.

-Bursa Bayrampaşa enginarı Mayıs ile Temmuz arasında çıkar.

-İzmir sakız enginarı Kasım-Nisan arası çıkar.

-Canlı yeşil renkte olmalıdır.

-Ağzı kapalı olmalıdır.

-Kıbrıs enginarı büyük olmasına rağmen lezzetsizdir.

-Bayrampaşa enginarı kalındır kendine has bir tadı vardır.

-En lezzetli enginar orta göbek enginardır.

-Derin dondurucuda suyun içinde 1 yıl saklanabilir.

-Göbek enginarın sapları iyi temizlendiği taktirde çok lezzetlidir.

-Soyulmuş, paketlenmiş enginar 3 gün içinde pişirilmelidir.

Enginar Zararı: Bilinen bir yan etkisi yoktur.

NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder