Çiğdem,
Bilimsel İsmi:Colchique autumnalis
Aile: Zambakgiller (Liliaceae)
Zambakgiller ailesinin mensubu olan Çiğdem bitkisinin anayurdu Güney Almanya, Orta Avrupa ve Akdeniz Bölgesi'dir.
Çiğdem bitkisi nemli çayırlarda kendi kendine yetişen, türlü renklerde çiçekler açan (leylâk, mor, sarı, beyaz) zehirli bir kır bitkisidir.
Çiçekleri Ağustos ve Eylül aylarında açar. Bitkinin içeriğinde zehirli alkoloidler ve zehirli başka bileşikler vardır. Etkili maddesi, Colcihine alkoloidi'dir. Hekimlikte haricen kullanılır. Bitkinin kullanılan kısımları soğanı, çiçekleri ve tohumlarıdır.
İlk ve orta çağlarda zehirli bir bitki olarak tanımlanan Çiğdem bitkisi 17. asırdan itibaren tedavi amaçlı kullanılmıştır. Tıbbi olarak kullanılan en önemli kısmı Çiğdem bitkisinden çıkan tohumlarıdır. Tohumları yuvarlak şekilde ve renk olarak sincabidir.
Çiğdem bitkisi Mayıs - Temmuz ayında olgunlaşan meyveleri toplanarak içlerinden tohumları alınır. Kuru, nemsiz ve gölge yerde kurutulur. Kurutulan tohumlar kapaklı bir cam kapta sıkıca kapatılarak güneş görmeyen bir yerde saklanır. Çiğdem bitkisinin tohumlarının toz haline getirilmesi zor olduğundan birkaç parçaya ayrılır ve bu şekilde kullanılır. Tadı çok acı ve kokusuzdur.
Çiğdem bitkisinde dikkat edilecek en büyük unsur bitkinin zehirli olmasıdır. Kesinlikle evlerde kullanılmamalıdır.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder