Bilimsel ismi: Pinus pinea
Aile: Çangiller (Pinaceae)
Çamgiller ailesinden olup genellikle Akdeniz Bölgesinde yetişen Çamfıstığı kalın gövdeli, 15-20 metreye kadar boylanabilen, 10-12 metre kadar ulaşabilen genişliğe sahip, yüzeli sene yaşayabilen uzun ömürlü bir ağaçtır.
Çamfıstığı ağacı; kumlu, killi, güneşli ortamlarda kuraklığa dayanabilen park ve bahçelerde de gölgelik olarak kullanılır. Çamfıstığı ağacı hem kumlu hem de killi topraklarda yetişmesine rağmen çok çeşitli topraklarda da yetişir.
Çamfıstığı ağacı gençlik yıllarında, yuvarlak çalı görünümünde, orta yıllarında, şemsiye şeklinde kalın bir gövde geliştirir. İnce gövdesi uzadıkça alt dallarını kaybeder. Yaşla birlikte, ağaçlar genellikle şemsiye veya mantar gibi şekiller aldığı için genişler ve düzleşir.
Çamfıstığı ağaçlar kırmızımsı-kahverengidir. ancak derin çatlamış kabuğunu zaman içersinde kaybedip, Kestane kahvesi rengine gelince olgunlaşır.
Tomurcukları 7-20 mm, ucunda beyaz tüyler bulunan, pullarla kaplanmış, sivri uçlu, yumurta şeklinde ve reçinesizdir.
Çamfıstığı çiğ veya kavrulmuş olarak yenebilir. Ayrıca çeşitli mutfak kültürlerinde yemeklerde kullanılır. Güney Avrupa’da Çamfıstığı ticareti yapılmaktadır.
Çamfıstığı kozalaklarının içinden çıkartılır. Kuvvetli bir besindir. Günde 2 çorba kaşığı kadar (25 gram)dan fazla yenilmemelidir.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder