Bilimsel İsmi: Prunus armeniaca
Aile: Gülgiller (Rosaceae
Gülgiller ailesinden olan ; Anavatanı Akdeniz olsa bile Orta Asya, Avrupa, Amerika ve Afrika kıtalarına yayılmıştır.
Ülkemizde Kaysı üretiminde birinci sırada yerini almıştır.
Kaysı ağacı kireçli toprakları sever. 4-6 metre kadar boylanabilen, dalları dik ve yaygın, yaprakları yürek biçiminde ovaldir. Çiçeklenme yapraklarında olur ayrıca çiçekleri pembemsi beyaz ve oldukça iridir.
Kaysı ağacının meyvesi az sulu, etli, tatlı ve kokuludur. Çekirdeğinin içi de yenebilir.
Dayanaklı, bol verimli, meyvesinin kurutulması kolay bir meyve ağacıdır.
Kaysı ağacının meyvesine kaysı denir. Kaysı içerisinde protein, selüloz, pektoz pektin, A vitamini, B vitamini ve bol miktarda C vitamini bulundurur.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder