KİRAZ VE VİŞNE
Anayurdu ülkemizin Kuzeydoğu bölgesi olan Kiraz (C. avium) ve Vişne (C. vulgaris) ağaçları sevilerek tüketilen meyvelerinin yanı sıra önemli şifalı etkilere de sahiptir. Bunlar kış mevsiminde yaprak döken ağaçlar olup ülkemizin sıcak iklimi yaşayan Güney Ege ve Akdeniz Bölgeleri dışında pek çok yöresinde yetiştirilirler.ŞİFALI ETKİLERİ
1. Kiraz ağacının gövde ile dal kabukları peklik verici ve ateş düşürücü özelliğe sahiptir.Bunun için gövde ve dal kabukları öce syulup daha sonra suda kaynatılır.Günde üç kez bir çay fincanı kadar tüketilir.
2.Kiraz ağacının yaprakları da şaşırtıcı bir şeklde müshil etkisi taşır.Bunun için, kiraz ağacının körpe yapraklan kaynar suya atılıp 10- 15 dakika süreyle demlendirilir. Günde üç kez birer çay fincanı içilir.
3. Kiraz ağacının çiçeklerinin göğsü yumuşatma etkisinin yanında öksürüğü kestiğide görülür.Bunun için, kiraz ağacının çiçekleri kaynar suya atılıp 10- 15 dakika demlendirilir. Günde üç kez birer fincan içilir.
4.Kiraz ve vişne ağaçlarının meyve sapları idrar söktürücü etkisine sahip olmanın yanında idrar yollarını temizler.Vücudun su dengesi için biçilmiş kaftan olan kiraz vücudu güçlendirecek toniklere de sahiptir.Bunun için,kiraz ya da vişne ağacı meyvelerinin taze veya kurutulmuş saplarından iki-üç tatlı kaşığı alınıp bir bardak suya atılarak kaynatılır. Daha sonra ateşi kısılarak ısıtma 10-15 dakika daha sürdürülür. Günde üç kez birer çay fincanı olarak içilir.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder