Bilimsel İsmi: Cercis siliquastrum
Aile: baklagiller ( Leguminosae)
Baklagiller familyasından olup, anayurdu Güney Avrupa ve Batı Asya ‘dır. Yurdumuzda ise Akdeniz Bölgesi, Karadeniz kıyılarında, Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesinde yetiştirilmektedir.
Erguvan Ağacı 8-10 metreye kadar boylanabilir. Başlangıçta hızlı büyüyen, sonra büyümesi yavaşlar. Sıcak iklimde yetiştiği gibi soğuk iklime karşı dayanaksızdır. Kuru, kireçli, balçık topraklarda ve güneye bakan yamaçlarda iyi gelişir.
Kurak, kuru ve kumlu topraklarda da yetiştirmeye uygundur.
Erguvan ağacı yayvan Kök yapısına sahip olup, yeşili yaprakları yuvarlak, böbrek biçimli, düz kenarlı, üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü mavimsi-yeşil renkte ve her iki yüzü de tüysüzdür.
Meyveler fasulye görünümünde, kızılsı kahverenginde, karın çizgisinde dar ve uzunca kanat bulunur. Tohumu boldur. Sonbaharda olgunlaşan meyve kış boyunca bitki üzerinde kalır.
Nisan-Mayıs ayında açan çiçekler yapraklanmadan önce açarlar. Uzun saplı olan çiçekler 3-7 çiçekli salkım şeklinde ve erguvan kırmızısı rengi ile çok dekoratiftir.
Erguvan ağacının Tanenli yaprakları tıpta, meyveleri çikolata yapımında kullanılır.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder