Bilimsel İsmi: Petroselinum crispum
Aile: Maydanozgiller (Apiaceae)
Maydanozgiller ailesinden olup, ülkemizde bolca yetiştirilmektedir.
Faydalı bir bitki olan maydanoz, yapraklan güzel kokulu ve parçalı, kazık köklü, 30-100 cm kadar boylanabilen, iki yıllık otsu bir bitkidir.
Çiçekleri şemsiye şeklindedir. Tohumları ufak ve esmerdir. Yaprakları, kökü ve meyvesi kullanılır.
Maydanoz A vitamini bakımından oldukça zengindir. Ayrıca K-C vitaminleri barındırır.
Maydanoz’un Faydaları:
- Vücuda ki zehirli maddelerin atılmasını sağlar.
- Mide ve Bağırsaklarda gaz birikmesini önler.
- İltihaplı yaraların iyileşmesini sağlar.
- Regli sancılarını keser.
- Yüksek tansiyonu düşürür.
- Kalbin yorulmasını önler.
- Kansızlığı giderir.
- Kansere karşı korur.
- Safra akışım kolaylaştır.
- Cinsel istekleri artırır.
- Görme gücünü artırır.
- İdrar söktürür.
- İştah açar.
Maydanoz’un Zararları
- Böbrek iltihabı olanlar,
- Düşük tansiyonu olan,
-Kalsiyum eksikliği problemi olan
-Osteoporoz rahatsızlığı olanların maydanozu ölçülü tüketmeleri gerekir.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder