Patates
Bilimsel İsmi: Solanum tuberosum
Aile: Patlıcangiller (Solanaceae)
Patlıcangiller ailesinden olup, Anavatanı Amerika’dır. Ülkemizde en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Patates yer altındaki yumruları yenen otsu bir bitki, Yeşil kısımlarında, renksiz filizlerinde ve yeşilimsi yumrularında "Solanin" denilen bir madde vardır.
Patates yemeği, salatası ve çorbası yapılabilen besleyici bir sebzedir.
İçeriğinde bol miktarda nişasta, B ve C vitaminleri barındırır.
Patates’in Bileşenleri:
Karbonhidrat
Protein
Selüloz
Fosfor
Kalsiyum
Demir
Sodyum
Potasyum
Magnezyum
B1, B2, B3 ve C vitaminleri
Patates’in Faydaları:
- Mide ve Onikiparmak ülserinde yararlıdır.
- Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.
- Kandaki şeker seviyesini düşürür.
- Şeker hastalığına faydalıdır.
- Karaciğer şişliğini giderir.
- Kansere karşı korur.
- Kanı temizler.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder