Bilimsel İsmi: Ricinus Communis
Aile: Sütleğengiller (Euphorbiaceae)
Sütleğengiller ailesinden olup, anavatanı Hindistan ve Güney Asya’dır. Ülkemizin Güney Anadolu, Ege Bölgesi ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Hintyağı ağacı doğal olarak yetiştiği gibi kültüre edilerek de yetiştirilir.
2-2,5 metreye kadar boylanabilen, gövdesi kızıl kahverengi ve çalı formunda bir ağaçtır. Yaprakları damarlı, mızrak uçlu, parçalı ve yıldız şeklindedir. Çiçekleri salkım halinde olup, üzeri dikenlidir. Kırmızı meyvesi sonbaharda olgunlaşır. Acı bir tadı vardır. Yağlı bir bitki olması sebebiyle yağı için yetiştirilmektedir. Tohumlarından Hindyağı (Huile de ricin, Hindiyye) çıkarılır.
Hindyağı; renksiz, berrak veya soluk sarı renkli, koyu kıvamlıdır. Kokusu yok denecek kadar azdır. Lezzeti hafif ve biraz tahriş edicidir. Etkili maddesi "Ricinoleik asid"dir.
Hintyağı ağacının Geleneksel Kullanımı:
*Saçların dökülmesini önlemede,
*Kabızlığı gidermede,
*Saçkıran'da faydalı olduğundan ve
*Müshildir.
*Lavmanlarda da kullanılır.
Not: Bitkinin aşırı kullanılması zehirlenmelere yol açabilir.
NOT: Sitemizde yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder